Waar is dat schaap met de vijf poten?

← Alle verhalen

In de weide die we arbeidsmarkt noemen is de alleskunner steeds moeilijker te vinden. Het levert recruiters en managers slapeloze nachten op. Tijd om de boel eens om te draaien. Wie hebben we wel en hoe zetten we onze mensen optimaal in? Leuker werk voor onze mensen en tegelijkertijd een betere productiviteit. Te mooi om waar te zijn?

Ik ken een mooi voorbeeld uit het boek van Verne Harnish (Scaling Up). Simpel en doeltreffend. Oké, het vergt wat creativiteit en misschien lukt het niet in elke situatie, maar het heeft ons meerdere malen geholpen de club slimmer in te richten.

Een IT-bedrijf kan geen programmeurs vinden, waardoor de groei stagneert en de werkdruk toeneemt. De eigenaar van dat bedrijf besloot om de administratieve taken uit de functie ‘te knippen’, zodat de programmeurs meer tijd kregen om te programmeren. Voor het administratieve deel werd een nieuwe functie gecreëerd. De programmeurs werden 20 procent productiever en deden waar ze plezier in hadden. De administratieve functie was makkelijk in te vullen. De kwaliteit, de winstgevendheid en de werksfeer, alles werd beter. Met even afstand nemen en een eenvoudige aanpassing op kantoor, thuis heerlijk slapen!

Kijk eens  naar het takenpakket en de processen rondom die moeilijk in te vullen vacature. Kan de ballast eraf? Een uurtje nadenken over dit soort dingen zou wel eens verrassende resultaten op kunnen leveren. En het allerleukste, de mensen weten vaak zelf al hoe ze hun werk moeten organiseren om dit te bereiken. Je moet het ze alleen wel vragen.

Succes, alles kan beter en leuker!

Lees meer verhalen