Pitch Perfect

← Alle verhalen

Nee, het gaat niet over de film met de cups. Het gaat over pitchen. Werk je in de detachering, dan zit je bij verschillende opdrachtgevers. Maar voordat je mag beginnen moet er eerst nog een gesprek worden gevoerd met deze (mogelijke) opdrachtgever. Tijdens dit gesprek moet je de opdrachtgever overtuigen. Om dit goed te doen werken wij Goedemensen met een pitch. Voor de één is dit een nachtmerrie en een ander ziet het als een moment to shine. Het is een onderdeel dat erbij hoort, dus kan je het beter goed doen.

Een pitch is er om jezelf te verkopen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder heb ik wat tips voor een goede pitch.

Begin met vertellen over jezelf. Wie ben jij, waar kom je vandaan, wat doe je in je vrije tijd? Je vertelt in dit stuk wie jij nou eigenlijk bent. Dan heeft de mogelijke opdrachtgever een beter beeld wie er aan de andere kant van de tafel zit. Daarna vertel je hoe je daar terecht bent gekomen. Welke stappen heb jij gezet om daar te komen? En dan heb ik het niet over “ik kwam uit bed en deed mijn kleren aan”. Nee, ik heb het over studies, stages, passies, interesses. Wel gerelateerd aan de vacature natuurlijk. Vanuit daar vertel je wat je wilt komen doen. Wat is jouw toegevoegde waarde? Wat kan jij wat de organisatie ten goede zal komen. Aan het einde vat je het samen. Vanwege mijn studie, interesses en mijn toegevoegde waarde ben ik de persoon die u zoekt.

Zo zet je dus een goede pitch in elkaar. Om deze perfect te maken heb ik ook nog wat tips over de uitvoer.

  • Houd oogcontact. Eyes are up here!
  • Noem voorbeelden, zowel bij je vrije tijd als studies, stages enz. Maak het dus levendiger.
  • Ontspan. Klinkt makkelijk, is het vaak niet. Maar het helpt wel echt.
  • Wees ook vooral jezelf. Het gaat om jou en je baan. Het is geen acteerschool.

 

Als je deze tips volgt, kan er maar een ding gebeuren: Pitch perfect!

Gefeliciteerd met je nieuwe opdracht.

Lees meer verhalen