Work in Progress!

← Alle verhalen

Marc Lammers, (voormalig coach van het Nederlands dameshockeyteam), wist het al. Zet mensen in hun kracht, maak van een zeven een negen. Wanneer je mensen laat doen waar ze goed in zijn neemt de arbeidsvreugde snel toe, maar ook de kwaliteit van het werk en de output. Het is eigenlijk heel simpel. Dingen die je van nature goed kan gaan moeiteloos, dingen waar je niet goed in bent zie je tegen op. Wanneer je erg je best doet om beter te worden in de dingen waar je niet goed in bent, kost dat veel kracht en levert weinig verbetering op. Het levert je echter wel frustratie op. Had je die energie gestoken in datgene wat je makkelijk af gaat, dan was je daar beter in geworden, waarschijnlijk zelfs erg goed. Ergens goed in zijn geeft energie en het leidt tot resultaat.

En dan begint het moeilijkste deel, hoe verdeel je het werk zodat iedereen van uit zijn kracht werkt?

Zelf zijn wij op dit moment aan het experimenteren met de SCRUM-methodiek en de eerste resultaten zijn veel belovend. Het werken met SCRUM zorgt ervoor dat mensen  op een natuurlijke manier in hun kracht gezet worden. Ze kiezen zelf hun deel van het project, nemen verantwoordelijkheid en er ontstaat een dynamiek van continu leveren en verbeteren. En je hoeft niet direct de hele afdeling overhoop te gooien, eerst een paar elementen oppakken kan al een grote impact hebben. De moeite waard om te proberen als jouw organisatie hier nog niet mee bezig is.

Er blijven altijd werkzaamheden die je moeilijk kunt splitsen. Denk aan een verkoper die zijn administratie moet bijwerken of een accountant die moet afvinken. In beide gevallen kan je het “saaie deel” niet uitbesteden aan een collega die daar heel erg gelukkig van wordt. Simpel omdat die collega de case niet kent of de situatie niet kan beoordelen. Probeer dan voordeel te halen met het automatiseren van administratieve handelingen. Haal de ballast weg in functies en zorg dat je mensen zich kunnen bezig houden met de essentie van de functie. Een leuke nieuwe ontwikkeling is het robotiseren van administratieve repeterende werkzaamheden. Check bijvoorbeeld eens de website van https://ciphix.io (Robotic process Automation) voor oplossingen m.b.t. het automatiseren van repeterende administratieve handelingen.

Maar voor de basisgedachte over mensen in hun kracht zetten, laat je inspireren door het boek van Marc Lammers (‘Flow – van Goed naar Goud’)! Alles kan beter en leuker, succes!

Door: Peter

Lees meer verhalen