You were appointed for a cause: haal het meeste uit je opdracht!

← Alle verhalen

Yes, je hebt een nieuwe opdracht! Nieuwe omgeving, nieuwe taken, nieuwe collega’s, alles wat nodig is voor een frisse start. Maar hoe pak je een opdracht zodanig aan dat je een overweldigende indruk achterlaat? Die indruk dat jij nét wat meer geeft dan de gemiddelde professional, dat je aanbevolen en misschien zelfs teruggevraagd wordt. Tipje van de sluier: kies je wedstrijd, trek sprintjes en benoem je mijlpalen, zo haal je het meeste uit je opdracht. Lees snel verder.

Kies je wedstrijd. Bij elke opdracht zijn er de taken die van je verwacht worden, echter zijn er genoeg taken die vaak blijven liggen, maar die van groot nut voor de organisatie zijn. Pak die projecten waarbij jij het verschil kunt maken, iets dat binnen jouw expertise ligt en wat je kunt combineren met je andere taken. Ben je sterk in analyse, maar minder goed in detailwerk? Pak dan een ondergeschoven rapportage op, eerder dan een controletaak. Zo lever je een top resultaat, dus de organisatie is blij dat die achtergebleven taak uitstekend is vervuld en jij bent blij dat je een mijlpaal bereikt hebt!

En die mijlpalen moeten benoemd worden, zowel voor jezelf als richting je omgeving. Laat zien dat je progressie maakt. Dit is goed voor je zelfbeeld, maar ook voor je carrière. Je mag trots zijn op de successen die je behaalt en anderen om je heen zullen zien dat je goed bezig bent en dat jij dingen voor elkaar krijgt!

Let wel dat je alles benadert in sprintjes, eerder dan dat je in één keer boven op de berg moet komen. Dus de opdracht in zijn geheel verdeel je in delen, deelprojecten benader je ook weer projectmatig. Hierdoor zijn de stappen die je wilt maken haalbaar. Op deze wijze heb je enerzijds voor jezelf duidelijk wat de volgende stappen zijn die je moet maken om tot een succesvol resultaat te komen en anderzijds houdt je kun je met focus en kracht elke stap aan.

Stuur tijdig bij, regelmatig overleg met collega’s en opdrachtgever is nodig om af te stemmen of je de goede richting op stuurt. Vaker regel dan uitzondering komt inzicht gedurende het proces en is dat niet vooraf te bepalen. Door te overleggen voorkom je dat je iets oplevert wat alweer achterhaalt is en al die energie had ook naar een project kunnen gaan dat wél nuttig is en waar je meer van leert.

Veel succes en onthoudt altijd dat je met een reden bent uitgekozen om de organisatie te komen versterken: jouw meningen en input zijn belangrijk, als interimmer heb je net een andere blik dan je collega’s die daar al jaren rondlopen, ze horen graag jouw innovatieve gedachten over hoe de dingen beter kunnen. Natuurlijk, er zal ook genoeg weerstand zijn, maar je focus ligt op het positieve: hoe kunnen we samen dingen beter & leuker maken?

Door: Michelle

Lees meer verhalen