Drijfveren en nieuwe voornemens!

← Alle verhalen

Het einde van het jaar nadert en het wordt weer tijd om stil te staan bij wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Heb je je doelen gehaald? Haal je nog steeds plezier uit de dingen die je doet, of ben je toe aan een nieuwe uitdaging?

Als je carrière wilt maken sta je continu stil bij je ontwikkeling. Je reflecteert, je stelt (nieuwe) doelen én je zorgt ervoor dat je de top bereikt. Jouw top waar jij voldoening vindt. Maar hoe weet je welke top dat is?

Dagelijks ontmoet ik professionals die prachtige ambities hebben en het niet makkelijk vinden om ze te realiseren. Mijn missie is het om die professionals op mooie opdrachten te krijgen. Opdrachten waar ze plezier hebben, zich kunnen ontwikkelen en uiteindelijk hun ambitie waar kunnen maken.

Motivatie speelt hierin een belangrijke rol. Motivatie wordt beschouwd als de kracht die er binnen mensen voor zorgt dat ze productief gedrag gaan vertonen. Het gevoel dat je aanzet tot het beginnen én afmaken van een taak. Motivatie werkt initiërend. Zonder motivatie geen productief gedrag. Uit het gedrag dat iemand vertoont zien we of iemand gemotiveerd is.  Waarom doet iemand wat hij doet? Interessant voor jezelf en voor je leidinggevende! Als je dat begrijpt kan je er ook op sturen.

Er zijn twee soorten motivaties: de intrinsieke motivatie; waarbij je de motivatie uit jezelf haalt, en de excentrieke motivatie; waarbij de motivatie bepaalt wordt door een externe bron.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn een hoger concentratieniveau hebben, creatiever zijn, gevoel van zelfcompetentie en trots ervaren én meer plezier ervaren. Niet onbelangrijk lijkt me!

Ik ben 8 jaar lang lid geweest van de nationale ploeg van de Karate-do Bond Nederland, waar ik, als Nederlands kampioen, Nederland vertegenwoordigde op de verschillende nationale en internationale toernooien. Ik heb gemerkt dat mijn motivatie voornamelijk intrinsiek was. Ik had een enorme drive om de beste karateka van Nederland te worden. Het gevoel dat ik mijzelf ontwikkelde, als sporter allerlei uitdagingen aanging en de persoonlijke erkenning versterkte mijn intrinsieke motivatie.

Hoe vergroot je jouw intrinsieke motivatie? Je kunt jezelf weer intrinsiek motiveren door te bedenken wat je motivatie was om ergens aan te beginnen. Wat wilde je ermee bereiken? Heb je dat doel al bereikt? Het stellen van (sub)doelen helpt je om je uiteindelijke doel te behalen. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert over wat jou beweegt: waarom doe jij wat je doet? Wat wil je bereiken? Waar haal je plezier uit? Intrinsieke motivatie ontstaat door persoonlijke erkenning, door een goede sfeer en fijne mensen om mee samen te werken. De kernwaarden van Goedemensen dus!

 

Op naar een succesvol, gezond en gelukkig 2019!

Lees meer verhalen