Hoera bijna kerst! Tijd voor inspiratie!

← Alle verhalen

Het is bijna kerst en ik zit gezellig bij de haard een map-update voor de auto te downloaden. Lekker de wegen bijgewerkt, slimmere routes en minder fileleed. De tijd rond kerst is voor mij de tijd voor bezinning, achterstallig onderhoud wegwerken en vooruit kijken naar het nieuwe jaar. Je snapt het al, de parallel naar je project, afdeling of onderneming is makkelijk gemaakt. Vaak denk je even rustig met de benen omhoog en nergens aan denken, maar krijg je daar nu echt geestelijke rust van?

Ik denk het uiteindelijk niet. De meeste issues blijven knagen als je ze niet oplost. Ze hebben ook de nare gewoonte om ’s nachts groter te zijn dan overdag, Je kunt ze dus maar beter opgelost hebben voordat je gaat liggen. Niks geeft meer rust en voldoening dan een opgeruimd huis. Dus niks luieren, maar even de schouders er onder. Dat doe ik echter in deze dagen wel in een behagelijke omgeving. Ik verzorg mezelf goed, gezellig mijn gezin om me heen, een beetje sporten met vrienden en in de tussentijd de grote vragen van het werkzame leven behandelen.

Thuis is voor mij ook mijn nabije omgeving en laat ik daar een aantal mensen kennen die tot mijn vrienden mag rekenen en met dezelfde vragen worstelen als ik. Zo is het leuk om te zien dat een vriend met een aantal restaurants tegen dezelfde organisatorische problemen oploopt als de vriend met een groot high tech bedrijf. Ze hebben allebei personeel, logistieke processen en beide hebben te maken met investeringen, automatisering, klanttevredenheid, positionering en concurrenten. Je moet dus echt moeite doen om geen raakvlakken te vinden. Wij maken dan wel geen vijfgangen diners of ingewikkelde röntgenapparatuur, maar Ik krijg altijd weer een hoop ideeën tips en inspiratie van ze! Geen dure adviezen van coaches en consultants die nooit zelf een bedrijf hebben gerund, maar gewoon gesprekken met ervaringsdeskundigen. Je vindt ze echt overal, denk maar eens na wie je kent en wat je gemeen hebt.  De wet van “Six degrees of separation” stelt dat iedereen 6 stappen van je vandaan is en de meeste dichterbij. Ik begin met dichtbij en verbaas me elke keer weer wat ik vind.

Het enige waar ik nog een antwoord op moet vinden is, waarom me dit rond de kerst dagen zo makkelijk afgaat, terwijl ik de rest van het jaar achter mijn staart aan ren? Ben ik niet veel productiever, gezelliger en slimmer aan het werk als het altijd kerst zou zijn? Ik ga daar eens op kauwen. Altijd kerst maar wel met behoud van seizoenen. Want ik hou van de zomer! Heeft iemand tips? Leuk!

 

 

 

Lees meer verhalen