Innoveren in detacheren

← Alle verhalen

Ja, dat is zo makkelijk nog niet. Want wat is de definitie van innoveren?

“Een sprongsgewijze verandering in plaats van het doorontwikkelen op bestaande concepten”

Is Goedemensen dan een innovatief bedrijf? Nee, ik denk het niet. We zijn eerder early adopters: we houden de ontwikkelingen in onze omgeving nauwlettend in de gaten, schatten de waarde hiervan in en proberen bij kansrijke ontwikkelingen vroegtijdig aan te haken. En daar hebben we mooie voorbeelden van!

Ontwikkeling bij Goedemensen

Zo werkten we al heel vroeg met een digitale workflow en verliep onze facturatie helemaal geautomatiseerd. Reverse billing – nu de standaard – draaide bij ons al in 2011. Ik werd hiervoor getipt door een automatiseerder uit de transportwereld: andere business, vergelijkbare problematiek. We moesten wel nog ‘even’ die vertaling maken van een systeem dat disputen over vracht verhelpt, naar inhuur, werkbriefjes en uren. Ook de accountant had even nodig om uit te vinden of je wel voor je leverancier mag factureren. Vervolgens alleen nog een flexibele automatiseerder vinden en we waren live.

Ook het gebruik van video’s om onze mensen te introduceren bij opdrachtgevers hebben we snel opgenomen in ons werkproces. Niet nieuw, maar wel een belangrijke innovatie binnen ons bedrijf. Hoe leuk is het dat iemand zich voorstelt middels bewegend beeld. Die eerste indruk he! 😉

Verder haken we aan op alle nieuwe trends op het gebied van recruitment, hebben we geëxperimenteerd met robotic process automation (maar uiteindelijk gekozen voor een “oud Hollandse interface” tussen CRM en backoffice), gebruiken we tools op het gebied van psychologie en ontwikkeling om onze mensen op te leiden en hebben we een geautomatiseerd evaluatiesysteem laten ontwikkelen om onze projecten te monitoren.

“De ontwikkeling van nieuwe ideeën en dingen”

Dat is eerder een omschrijving van de innovativiteit van Goedemensen. Ontwikkelen zit ons in het bloed. Of dat nu procesontwikkeling is, meer bereiken met dezelfde middelen of mensen meer laten bereiken door hun competenties inzichtelijk te maken en vervolgens hun sterke punten te verbeteren. Het gaat bij ons altijd over doorontwikkelen én beter worden. In onze visie is ontwikkeling juist zo belangrijk, omdat het plezier geeft: elke keer trots terugkijken op wat je met elkaar bereikt hebt.

Misschien mag je het innovatief noemen, als je processen uit andere branches adopteert en introduceert. Persoonlijk vind ik het slim combineren van bestaande oplossingen een onderdeel van ondernemerschap. Het kan altijd beter én leuker, onze lijfspreuk!

Het belang van ontwikkelen/innovatie

Onze markt is bijzonder competatief. Iedereen jaagt op dezelfde talenten en klanten krijgen mooie beloftes van vele ondernemers. Het is dan zaak dat je blijft verrassen, dat je waarmaakt wat je belooft en dat je een betrouwbare werkgever bent die het beste voor heeft met zijn mensen. In dat spanningsveld kun je niet stilzitten en zeker niet als je een missie hebt om van elke zeven een negen te maken!

Een saai bedrijf dus? Nee, zeker niet! We zijn geen volgers en best eigenwijs. Bij Goedemensen volgen we ons eigen kompas en proberen we de goede dingen uit andere branches een plek te geven in onze wereld. En dat blijft niet onopgemerkt. De laatste maanden hebben we veel nieuwe collega’s mogen begroeten en er komen steeds meer nieuwe klanten bij die getipt zijn door bestaande klanten. Hoe leuk is dat?

Innoveren is leuk, maar beter worden is key bij Goedemensen!

Lees meer verhalen