Doe de Foxtrot

← Alle verhalen

Coos Koster is via Goedemensen een belangrijke speler binnen het project rondom de onderzeeër Foxtrot, die sinds 2002 in Amsterdam Noord bij de NDSM-werf ligt. De onderzeeër verkeert in slechte staat en moet daarom weggehaald worden. Als consultant adviseert Coos de gemeente Amsterdam bij dit complexe project vanuit de Best Value-principes. Dat betreft nu eerst nog de aanbestedingsprocedure. Hij vertelt in deze blog meer over zijn voorliefde voor de Best Value-aanpak en over de Foxtrot.

Best Value is een mindset die bij mij past; zowel bij mij persoonlijk als bij mijn werkleven. Het houdt simpel gezegd in: accepteren dat je niet alles weet. Of eigenlijk dat je niets weet. Knowing everything, without knowing anything. Je gebruikt namelijk de expertise uit de markt of je omgeving om antwoord te geven op jouw vragen. Het enige wat je moet doen, is de juiste expert vinden. Zo maak je het leven een stuk simpeler!

Maar hoe vind je die expert? Hiervoor kijk je naar dominante informatie, oftewel de metrics. Deze maken de prestaties van experts meetbaar, zodat ze kunnen aantonen dat zij de expert zijn in hun vakgebied. Deze dominante informatie is eenduidig, eenvoudig en niet technisch, waardoor het voor iedereen te begrijpen is. Zo kun je dus, ook als je ergens helemaal geen verstand van hebt, de juiste expert selecteren.

Als expert moet je dan natuurlijk bepalen welke metrics je gaat meten. Je kunt in principe al je prestaties meten, maar slechts een aantal daarvan zijn relevant voor toekomstige projecten. Het is belangrijk dat je die voor jezelf of je organisatie duidelijk hebt.

In mijn geval kan ik bijvoorbeeld meten hoe ik de sloop van de onderzeeër heb begeleid. Maar er is een kleine kans dat ik nog een keer een soortgelijk project tegenkom. Die meting is daarom te breed en niet relevant. Maar ik kan wel kleine onderdelen uit dit project meten, zoals de communicatie, selectie of hoe ik een organisatie overtuig om met Best Value te werken. Dat zijn relevante metrics, die ik kan gebruiken om aan een volgende opdrachtgever mijn expertise te laten zien.

Best Value-aanpak voor elke organisatie

Elke organisatie kan Best Value toepassen om te bepalen waar haar expertise ligt. Stel hiervoor de waarom-vraag aan je mensen. Zo bepaal je waar ze hun kennis vandaan halen en of dit feitelijke kennis of een mening is. Dit moet je kunnen onderscheiden, zodat je ziet waar je als organisatie sterk bent en wat jouw toegevoegde waarde is in de markt.

Ik krijg wel eens de vraag of Best Value op elk contract of project kan worden toegepast. Ja, in principe is Best Value voor elk project en elk contract toepasbaar. Maar het project of contract is hierin eigenlijk niet relevant. Het gaat juist om de persoon. Als ik samenwerk met iemand die openstaat voor Best Value, is het altijd geschikt. Zo niet? Dan is het totaal ongeschikt. Je merkt het meteen aan de organisatie of ze voor de Best Value-aanpak openstaan of niet.

Best Value-aanpak als beste optie voor Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft voor het Foxtrot-project ook voor de Best Value-aanpak gekozen.Ze hebben zelf niet de kennis om de onderzeeër weg te halen en te slopen/saneren, dus zochten ze de expert die hen daarbij kan helpen. Zo ben ik bij het project gekomen. Mijn rol in dit risicovolle project is die van consultant, maar dan in de breedste zin van het woord. Ik adviseer als Best Value-expert, maar ben niet de projectleider. De projectleider is de verantwoordelijke en die verantwoordelijkheid moet – vind ik – bij de gemeente zelf blijven.

Het is een risicovol project en daarom ook voor mij best spannend. Ik heb natuurlijk geen verstand van onderzeeërs. Ik heb hierdoor nog geen idee hoe de oplossing eruit gaat zien, maar de uitkomst zal zijn dat de boot in ieder geval weg is. Dat is voor mij en zeker ook voor de gemeente een geruststellende gedachte.

De gemeente heeft nu in de gaten dat het project voorspoedig verloopt en kan het daarom meer loslaten. Als Best Value-expert word ik helemaal vrijgelaten en train ik ook anderen in deze werkwijze. Ik merk dat de andere betrokkenen bij het project al redelijk op een Best Value-gedachte zitten. Ze blijven kritische vragen stellen, maar laten zich dan toch door de expertise leiden en dat is prettig samenwerken.

De FoxtrotBest Value bij de Foxtrot

Een voorbeeld van Best Value-aanpak tijdens dit project is de marktconsultatie die we gehouden hebben. We zouden het doodzonde vinden als de boot alsnog zinkt voordat we een partij hebben gecontracteerd, dus we willen hem drijvend houden. Daarom hebben we experts gevraagd om de ideeën die ze daarover hebben met ons te delen. Hiervoor hebben we bepaalde randvoorwaarden gesteld, zoals een prijsindicatie. Aan de partij met de meest aannemelijke oplossing hebben we gevraagd om het hele verhaal duidelijk in een plan te gieten.

Door ons te overtuigen met dominante informatie hebben zij de opdracht gekregen. Als je dit soort eenduidige informatie krijgt, weet je dat je met een expert te maken hebt. Want alleen de expert heeft en geeft deze informatie. Dat is een voorbeeld van knowing everything, without knowing anything.

Lees meer verhalen