Werken bij de gemeente: dé stroomversnelling voor je carrière!

← Alle verhalen

Selma Mesic is manager financieel beleid, control en advies bij de gemeente Haarlemmermeer. Zelf heeft ze jarenlang in de zorg gewerkt, voordat ze bij de gemeente startte. “De gemeente is een totaal andere wereld en als je er net begint, is dat een enorme schok. Je weet helemaal niets. Je kent het systeem niet, de inhoud niet, de processen niet en de regelgeving niet. Dat vraagt veel zelfredzaamheid en pro-activiteit, maar je kunt er ontzettend veel leren.” Selma vertelt jou over het werken bij de gemeente. Laat je inspireren en ontdek of werken bij de gemeente misschien ook wel iets voor jou is! 

Binnenkomen bij de gemeente

Toen ik zelf solliciteerde bij de gemeente had ik geen gemeente-ervaring. Toch heb ik de kans gekregen om vanuit de zorg binnen het sociaal domein te beginnen. Ik denk dat dit komt door de pro-activiteit en energie die ik meenam.  

Nu ik zelf manager ben, vind ik het voor de innovatie ook belangrijk om te kijken wat er buiten onze eigen branche gebeurt. In de krappe arbeidsmarkt moet je mensen buiten de gebaande paden zoeken en een kans geven. Haal bijvoorbeeld voor het fysieke domein ook eens mensen binnen uit het vastgoed. Zij kijken toch met een hele andere blik naar vraagstukken.  

Voor mijn gevoel ga je mee met de markt, door mensen uit die markt te halen en niet enkel uit andere gemeentes. Dit brengt natuurlijk met zich mee dat het langer duurt voordat iemand ingewerkt is, maar ik geloof er echt in dat die diversiteit ertoe leidt dat je als organisatie vooruitkomt.  

Maatschappelijke betrokkenheid

Als je vanuit de commerciële sector in een gemeente terechtkomt, is het eerste wat een financial opvalt dat winst maken geen doel is. Juist het creëren van maatschappelijke waarde staat voorop. De mentaliteit van de ambtenaren vind ik daarom ook prachtig. Ze zijn stuk voor stuk bevlogen en gemotiveerd om bij te dragen aan onze maatschappij.  

Je merkt dat de jongeren van nu het ook steeds belangrijker vinden om in hun werk een maatschappelijke bijdrage te leveren. Zo maken ze steeds vaker de overstap naar de publieke sector. Daardoor lukt het mij ook steeds beter om zulke professionals aan te nemen.  

Mensen die maatschappelijk betrokken zijn, maar niet per se gemeente-ervaring hebben, dat zijn mooie aanwinsten voor mijn team. Zij hebben de maatschappelijke drive en betrokkenheid, maar nemen ook de kennis en vaardigheden mee die ze in andere sectoren hebben opgedaan.  

Jezelf ontwikkelen binnen de gemeente 

Ik vind ontwikkeling binnen de gemeente en binnen mijn eigen team ontzettend belangrijk. De focus ligt altijd op het beter worden, ontwikkelen en leren van eerdere situaties. Als mensen zich willen ontwikkelen, geef ik ze daar de tijd en ruimte voor. Ze kunnen bijvoorbeeld meedoen aan allerlei talentanalyses, ontwikkelassessments en organisatiebrede projecten. Zo kunnen ze aan hun eigen ontwikkeling én carrière werken, maar tegelijkertijd ook bijdragen aan de groei en prestaties van het team. 

Het geeft mij een kik als ik collega’s zie groeien in hun functie of juist naar andere functies. Daar is binnen de gemeente ook volop ruimte voor. De afgelopen tijd zijn er bijvoorbeeld al twee business controllers intern doorgestroomd naar functies voor teammanager 

Werken bij de gemeente. Ook voor jou? 

Als gemeente is het soms lastig om te concurreren met het bedrijfsleven. Dus dan moet je de focus leggen op de meerwaarde van een functie ten opzichte van andere sectoren. En wie kan mij beter vertellen wat jonge professionals uit het werk bij de gemeente halen, dan jonge gemeenteambtenaren zelf? Ik vraag hen daarom regelmatig wat zij leuk vinden aan het werken bij de gemeente.  

Waarom het werken bij de gemeente voor (jonge) professionals zo leuk is: 

  • Diversiteit binnen je team en binnen de werkzaamheden; je hebt met zo ontzettend veel verschillende belangen te maken;
  • Het gevoel dat je teruggaat naar je studententijd: je moet alles opnieuw leren, ontdekken en uitvinden; 
  • De zelfsturendheid in je eigen functie; 
  • Het snel schakelen met anderen en andere afdelingen om het maatschappelijk doel te halen; 
  • De vrijheid om te werken waar en wanneer je wilt; 
  • Een goede balans tussen werk en privé; 
  • De kans om je te blijven ontwikkelen.
     

Het werken bij de gemeente brengt een enorme sneltreinvaart in je ontwikkeling door de diversiteit aan werkzaamheden, verschillende mensen en verschillende belangen die je dagelijks tegenkomt. Je ziet zo ontzettend veel en dat is, in mijn ervaring, een leerschool voor het leven. En als je aan het begin van je carrière in een gemeente terechtkomt, en je daar ontwikkelt en zoveel mogelijk leert, dan pluk je daar later de vruchten van; in een functie in de publieke óf in de commerciële sector. 

Lees meer verhalen