De kunst van het feedback geven

← Alle verhalen

Ik mag jou wel als je met je gezicht naar de muur staat en je mond houdt!

Hoe ga jij eigenlijk met feedback om? En op welke manier geef jij feedback aan anderen? Onze professional Otto vertelt over zijn ervaringen en waarom dat hele feedback geven eigenlijk zo belangrijk is.

Feedback, wat doe jij ermee?

Krijg jij weleens ongevraagd feedback van je collega’s? “Wat zit je haar goed” of “Wat een leuke trui heb je aan”, dat soort opmerkingen waarderen we wel. Maar hoe gaan we om met negatieve feedback en – bovenal – hoe gebruiken we dit om te groeien?

We gaan allemaal anders om met feedback. De één ziet het als een aanval en schiet in de verdediging. De ander legt het naast zich neer. Maar wat als je er kritisch naar luistert en er in het vervolg aandacht aan besteedt? Feedback is een gemakkelijke manier om te achterhalen waar jouw eigen verbeterpunten liggen. Een perfecte tool om je te blijven ontwikkelen dus!

Als startende professional bij Goedemensen heb ik veel feedback ontvangen. Deze feedback, of die nu gevraagd of ongevraagd is, schrijf ik op en neem ik altijd mee naar een opdracht of sollicitatie. Het geeft me namelijk inzicht in de punten waar ik op moet letten om het beste uit mezelf te halen. Ik ben me ervan bewust dat ik nog veel kan leren en feedback neem ik dus van harte!

Hoe geef je goede opbouwende feedback?

Het doel van feedback is positief gedrag erkennen en stimuleren of negatief gedrag corrigeren. Doet iemand iets goed? Geef dat dan ook zeker aan, zodat hij of zij dit in het vervolg op die manier blijft doen. Denk je dat iets beter kan? Dan geef je dat aan om te zorgen dat dit gedrag of iemands houding verandert. Verschil je over iets van mening? Dan kan feedback leiden tot het bijstellen van de ideeën of opvattingen van een ander.

Om effectief feedback te kunnen geven moet je je bewust zijn van jouw positie ten opzichte van je gesprekspartner. Als manager naar een medewerker neem je een andere toon aan dan wanneer je als vrienden onder elkaar bent. Bij het geven van feedback houd je rekening met de 4 G’s:

 1. Gedrag / gebeurtenis
 2. Gevolg
 3. Gevoel
 4. Gewenst gedrag

Een voorbeeldcasus: Freek Vroegweg komt net als zijn collega’s elke dag keurig om 9 uur aan op het kantoor en doet vervolgens netjes zijn werk. Maar de laatste tijd gaat hij steeds eerder weg, terwijl al zijn collega’s samen om vijf uur het pand verlaten. De eerste paar keer gaf Freek Vroegweg hier nog een reden voor, maar nu is het eigenlijk een gewoonte geworden. Deze gewoonte zorgt voor kwaad bloed bij een paar collega’s, wat de sfeer niet ten goede komt. Dit beinvloedt ook hun werk, dus ze willen hier wat van zeggen.

Stel dat dit jouw werksituatie was. Hoe ga je dan te werk?

Je benoemt het gedrag waarin je verandering wilt zien. Dit gedrag kan bijvoorbeeld een vervelende tendens op de werkvloer tot gevolghebben. Je geeft vervolgens aan wat je hiervan vindt of welk gevoelhet je geeft. Afsluitend geef je aan wat voor jou het gewenste gedragzou zijn. Indien nodig kun je hiervoor afspraken maken.

Uiteraard moet je bij het geven van feedback ook de ruimte geven voor reactie van de ontvanger!

De uitgangspunten van feedback geven

Als je feedback geeft moet je rekening houden met de wijze waarop je deze verwoordt naar je ontvanger.

 • Klink niet te beschuldigend.
 • Wees concreet en geef voorbeelden.
 • Veroordeel de ontvanger van jouw feedback niet. Dat kan er juist voor zorgen dat hij of zij niets met de feedback doet.
 • Vermijd negatieve labels
 • Zorg voor het gesprek dat je de feiten en waarnemingen van je bevindingen paraat hebt.
 • Praat altijd in de ik-vorm en vanuit jouw eigen gevoel
 • Ga niet in discussie

Wat ook belangrijk is bij het geven van feedback is de timing. Feedback komt het beste tot zijn recht als je dit geeft, vlak nadat het te veranderen gedrag heeft plaatsgevonden. Wacht dus niet te lang, anders kan ruis en een onnodige discussie ontstaan. Hou er ook rekening mee dat je alleen feedback geeft op veranderbaar gedrag! Iets waar iemand niks aan kan doen valt lastig te verbeteren.

Je hebt nu in kort kunnen lezen op welke wijze feedback het beste gegeven kan worden. Probeer de tips mee te nemen en toe te passen. Heel veel succes en sta zelf ook open voor de feedback!

Lees meer verhalen