Net afgestudeerd? Wat nu?! 4 tips om je op weg te helpen!

← Alle verhalen

We hebben allemaal in hetzelfde schuitje gezeten. Je bent net afgestudeerd en de wereld ligt aan je voeten. Een geweldige tijd maar toch is deze periode ook enorm spannend want het brengt een hoop onzekerheden met zich mee. Bijvoorbeeld het kiezen van je carrière pad! Daarom hebben wij vier tips voor je op een rijtje gezet, die het makkelijker maken om de juiste keuze te maken.

 

  1. Ontdek waar je kracht ligt.

Als je iets doet waar je goed in bent zul je je werk als leuker ervaren en gaat het je makkelijker af. Dit zorgt weer voor meer waardering en erkenning van je werkgever waardoor je in een soort opwaartse spiraal terecht komt en je werk alleen maar nog leuker gaat vinden! Aan de hand van een persoonlijkheidstest kan je achterhalen waar jouw kracht ligt of je kan het gesprek aangaan met je directe omgeving om erachter te komen wat anderen zien als jouw sterke punten. Vaak kan je je krachten in meerdere soorten functies inzetten, daarom is het zinvol om aan het begin van je carrière verschillende dingen te proberen. Misschien dat het werken op projectbasis wel iets voor jou is!

  1. Ga na wat jou intrinsiek motiveert.

Wat vind jij nou het allerleukst om te doen? Zet alles op een rijtje en kijk welke banen daarop aan sluiten. Probeer niet te kiezen voor de baan waar je op korte termijn het meeste geld verdient maar denk ook na over ontwikkelingsmogelijkheden. Waar zie jij jezelf over een paar jaar en hoe kan een baan bijdragen aan die ontwikkeling? Misschien wil je graag in een minder commerciële omgeving werken en bijdragen aan het maatschappelijk belang, dan zou je bijvoorbeeld meer kunnen oriënteren richting non-profit of (semi-)overheid.

  1. Bedenk welke bedrijfscultuur het beste bij je past.

Het ene bedrijf is het andere bedrijf niet. Binnen een startup zal jouw leercurve heel anders ontwikkelen dan binnen een grote corporate. Zo kan je je misschien voorstellen dat bij een startup vaak meer ruimte is voor eigen ideeën waar in grotere organisaties vaak meer vanuit bestaande kaders worden gewerkt. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om veel training en opleidingsmogelijkheden te hebben, of voer je liever een gestructureerd takenpakket uit waarbij je meer routinematig te werk kan gaan? Allemaal dingen om over na te denken om jouw volgende carrière stap te bepalen!

  1. Zorg dat je CV en social media up to date zijn.

Als je eenmaal helder hebt welke richting je op wil met je carrière, zorg dan dat je dit afstemt in je CV. Beperk je in een CV tot de inhoud en zorg ervoor dat je duidelijk weergeeft wat je studieachtergrond is en wat je eventueel naast je studie hebt gedaan (zowel studiegerelateerd als werkgerelateerd). Tegenwoordig wordt LinkedIn vooral als medium gebruikt om nieuw talent te recruiten. Zorg er dus voor dat je een pakkende kopregel hebt, waarin jouw achtergrond goed naar voren komt en eventueel het werkveld waar je in zoekt. Zo kunnen recruiters je gerichter benaderen en verminder je LinkedIn spam in je inbox.

 

Baankeuze is en blijft een lastig onderwerp. Daarom is het goed om je zoveel mogelijk te oriënteren en Goedemensen kijkt graag samen met je naar de mogelijkheden. Ook organiseerden wij recentelijk de carrière versneller, waarbij bovenstaande onderwerpen uitvoerig aan bod zijn gekomen. Meer weten? Geef ons gerust een belletje op 088 – 011 20 00.

Lees meer verhalen