Wat is goed werkgeverschap? Professionals aan het woord!

← Alle verhalen

Detachering is hot, maar het is niet voor elke partij even makkelijk om talent te binden met de organisatie. Afgelopen week vond de eerste thema bijeenkomst van de Verenging voor Detacheerders Nederland plaats. De conclusie: bij de meeste detacheerders schort het aan goed werkgeverschap.

Uit onderzoek is gebleken dat gedetacheerden zich over het algemeen weinig betrokken voelen bij hun werkgever en dat er weinig aandacht is voor hun ontwikkeling. Invulling geven aan goed werkgeverschap is makkelijker gezegd dan gedaan, vandaar dat wij het gesprek aangingen met onze professionals om te kijken hoe zij hierover denken en wat zij verstaan onder goed werkgeverschap.

“Goed luisteren naar de behoefte”

Anouk van der Bie, momenteel inkoopprofessional bij Goedemensen zegt hierover: “Goedemensen ervaar ik als gezellig. Positief vind ik de platte organisatie en de toegankelijkheid van iedere medewerker. Goedemensen heeft tevens een eigen ontwikkeld Groeiplan waarin ze goed luisteren naar de behoeften van de mensen op opdracht. Dit groeiplan blijven ze actief aanpassen aan de behoefte.”

“Sfeer op kantoor en de ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden”

Als Vincent van Rijn het werkgeverschap van Goedemensen een cijfer zou moeten geven zou dat volgens hem een acht zijn. “Waarom ik dit geef is vanwege de sfeer op kantoor en de ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden. Ook is er eens per drie weken een bijeenkomst met alle inkopers over een bepaald thema.” Op deze manier kan Vincent het maximale uit zijn ontwikkeling halen. En hier zien we bij Goedemensen ook op toe. We blijven de ontwikkeling monitoren en hebben regelmatig evaluatie gesprekken om te waken dat de leercurve optimaal blijft.

“Biedt je de ruimte”

Ook Natalia Schulte vindt dat de doorgroeimogelijkheden, het salaris, aandacht, opleidingen en de maatschappelijke betrokkenheid goed geregeld zijn bij Goedemensen. “In de afgelopen jaren ben ik welbekend geraakt met vergelijkbare detacheerders maar daar ben ik minder positief over. Goedemensen kijkt echt naar wat het beste bij jou past met betrekking tot opdrachten en werkzaamheden. Goedemensen biedt je de ruimte om aan te geven wat je wel wil, maar er is ook ruimte om kritisch te zijn als je iets liever niet wil. Ook biedt goede mensen mogelijkheid om nieuwe ideeën in te brengen en dat ook uit te proberen. De sfeer is heel goed en informeel, wat ik als heel fijn ervaar.”

“Opleiding op kennis- en softskill gebied”

Sara Boerman, momenteel in opdracht bij ABNAmro, vindt ook dat Goedemensen goed werkgeverschap heeft. “Omdat Goedemensen opleiding aanbiedt op kennis- en softskillgebied. Vergeleken met andere organisaties besteedt Goedemensen veel aandacht aan deze ontwikkeling. Daarnaast kun je bij verschillende opdrachtgevers worden ingezet waardoor je elke keer weer voor complexere opdrachten en meer uitdaging komt te staan. Zo leer je in de praktijk en tegelijkertijd in de theorie. Als ‘young professional’ vind ik dit een vereiste voor een werkgever.”

Goedemensen vindt het belangrijk om het maximale uit hun professionals te halen en daarin bieden we graag de juiste ondersteuning en waardering. Ben jij benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? We spreken je graag over de mogelijkheden!

Lees meer verhalen