De week van Jasper – Hoe ziet het leven van een Inkoper bij Transavia eruit?

← Alle verhalen

Via Goedemensen ben ik vliegensvlug aan de slag gegaan bij Transavia! Ik fungeer hier als Inkoper Indirect Spend. In de praktijk houd ik me bezig met het ondersteunen van de business bij inkooptrajecten en contractmanagement op het gebied van onder andere IT, HR, Marketing, Vliegdienst, Ground Services en Facility Management.

Over Transavia

Transavia is dé leading low-cost airline, waar het motto ‘we make low cost feel good’ elke dag weer voelbaar is! Onder de rook van Schiphol ligt het duurzame kantoor waar tevens Martinair en KLM Cargo gevestigd zijn. Er heerst een informele cultuur met weinig managementlagen en een beetje lef tonen zit in het DNA van de werknemers.

Mijn week van dag tot dag

Hoe ziet het leven van een Inkoper bij Transavia eruit? ‘Never a dull moment’ is een kreet die je hier vaak voorbij hoort vliegen. En dat klopt, de airline wereld staat nooit stil en Transavia al helemaal niet. In deze dynamische omgeving is elke dag anders.

  • Maandag

Ik begin de week met het doorspitten van de mailbox en het maken van een weekplaning. Er lopen altijd veel inkooptrajecten tegelijk, daarom is plannen en voorbereiden erg belangrijk. Om 10.00 uur staat een onderhandeling met een leverancier van een SaaS oplossing op de agenda. Ik overleg nog even kort met de business welke strategie we gaan hanteren en na de meeting concluderen we dat we erg tevreden zijn over het resultaat! Aan het eind van de dag hebben we de ‘monthly planning’ op de teamagenda staan. Hierin bespreken we de maandelijkse planning van de inkooptrajecten voor het komende half jaar en delen we met elkaar waar we mee bezig zijn.

  • Dinsdag

Soms heb je van die dagen dat je van kop tot staart in meetings zit. Vandaag is zo’n dag. Doordat bijna alle ‘grond’ medewerkers in één gebouw zitten is het makkelijk om ‘even snel’ een meeting in te plannen.

Dat gegeven vult je agenda dan ook snel, maar hierdoor kan er wel snel geschakeld worden. Gelukkig is het om 15.30 uur tijd voor de maandelijkse ‘know how’. Tijdens deze presentatie in het bedrijfsrestaurant vertelt de CEO aan de hand van diverse onderwerpen hoe het ervoor staat met Transavia. Veel positief nieuws, dus iedereen gaat met een tevreden gevoel naar huis!

  • Woensdag

Vandaag even totaal iets anders, het is de dag van de Business Planning Kick Off. Als onderdeel van het budgetproces staat deze dag in het teken van het leren kennen van de vernieuwde strategische pijlers van Transavia. Het is een actieve, dynamische en gezellige dag waarin ik veel nieuwe Transavia collega’s leer kennen.

  • Donderdag

De business ondersteunen bij het uitvoeren van contractmanagement is één van de taken als Inkoper bij Transavia. Vandaag heb ik een meeting met de leverancier die diverse diensten op het gebied van Inflight Catering aan Transavia levert. We bespreken veel cijfertjes en er is aandacht voor operationele uitdagingen. Het is een constructieve meeting en het geeft mij nog meer inzicht in de complexe processen die georganiseerd moeten worden vóórdat het vliegtuig vertrekt. Wát is dit toch een mooie business!

  • Vrijdag

Bij Goedemensen gaat veel aandacht naar je persoonlijke ontwikkeling. Doordat ik bij Transavia regelmatig met IT inkooptrajecten bezig ben, wil ik graag mijn kennis op het gebied van IT inkopen naar een hoger niveau tillen. De cursus is heel divers en gaat onder andere over de geschiedenis van IT door de jaren heen, de enterprise architectuur en onderhandelen met grote softwareleveranciers. Erg leerzaam en leuk! Na de training is er op het hoofdkantoor van Goedemensen nog een afsluitende borrel om na te praten en het weekend te vieren. Ik kijk terug op een geslaagde week!

 

Bij Goedemensen detacheren we niet alleen op gebied van inkoop maar ook leveren wij de beste finance professionals! Benieuwd hoe een week van een finance professional er uitziet? Lees hier meer over de week van Mike van Vliet: finance professional bij Ricoh International!

Lees meer verhalen