Professionals aan het woord – Werken voor de gemeente “stoffig”?! Eerder flexibel, innoverend en verbindend!

← Alle verhalen

Recentelijk verscheen er een artikel op nu.nl over het ‘stoffige’ imago van de gemeente. Aanleiding voor het artikel was het onderzoek van Lars Tummers, die stereotypen onder ambtenaren onderzoekt. Volgens hem zijn de stereotypen niet altijd negatief. Zo worden ambtenaren naast bureaucratisch, lui, risico vermijdend en saai ook vaak omschreven als loyaal, netjes en intelligent.

Toch is werken voor de gemeente steeds meer in trek. Voor het traineeship van gemeente Amsterdam worden jaarlijks zo’n 400 brieven geschreven. Omdat ook Goedemensen veel waarde hecht aan het maatschappelijk belang dat gemeentes dienen, werken we vanuit Goedemensen met verschillende gemeentes en semi-overheden samen. Daarom vroegen wij onze eigen Goedemensen hoe zij dit ervaren en hoe zij hiermee omgaan.

“Elkaar persoonlijk leren kennen is ook waardevol”

Wouter Neuhaus is accountmanager bij Goedemensen en vanuit finance verantwoordelijk voor de gemeentes waarmee we samenwerken. Zijn ervaring met gemeentes is vooral dat gemeentes mensgericht zijn: “Ze kijken naar de kracht van de persoon en bieden kansen.”. Dit sluit goed aan op de visie van Goedemensen en daarom zijn gemeentes voor Goedemensen een erg prettige partij om mee samen te werken. Wouter zegt: “Doordat mijn contactpersonen bij gemeentes zo mensgericht en persoonlijk zijn hoeft het niet altijd over zaken te gaan. Elkaar persoonlijk leren kennen is ook waardevol. Vanuit die basis is het nog leuker om te kijken wat je voor elkaar kunt betekenen.”

Net als Wouter merkt ook Cecilia Sanders dat gemeentes veel waarde hechten aan de relaties. “Intern, maar ook extern met de leveranciers. Ik vind dit een positieve eigenschap, omdat je echt een partnerschap gaat opbouwen met de leveranciers om zo het beste te kunnen leveren voor de burger.”

“Iets terug doen voor de burger in de stad”

Cecilia werkt momenteel als inkoopprofessional sociaal domein bij de gemeente Almere. Wat haar aanspreekt in het werken voor gemeentes is dat je eigenlijk met een heel ander doel aan het werk bent, namelijk voor de burgers in de stad. Cecilia zegt hierover: “Het is leuk om terug te zien dat je met het werk iets terug kan doen voor de burger in de stad en waar nodig kan zorgen voor verbeteringen. Het maatschappelijke doel.” Zij ziet de gemeente als pionier, jong en flexibel.

“Gemeentes zijn niet op winst gericht maar heel maatschappelijk gericht”

Yorick Lak is via Goedemensen werkzaam als assistent sector controller voor Waternet. Ook hij merkt het verschil in mindset op. Wat hem vooral opvalt binnen de gemeente is de andere kijk op cijfers. “Gemeentes zijn niet op winst gericht maar heel maatschappelijk gericht. Bij de gemeentes waar ik opdrachten heb gedaan is er veel vrijheid en is het stoffige imago juist helemaal niet aan de hand.” Yorick merkt op dat het ze zich bij de gemeente wel bewust zijn van hun ‘stoffige’ imago. “Maar ze zijn hard bezig om verjonging te bewerkstelligen. Verder zijn de mensen harde werkers, en erg open.” Yorick zou de gemeente dan ook meer omschrijven als “uitdagend, ambitieus en innoverend”

“Er is misschien niet echt een type binnen de gemeente”

Cecilia vindt ook dat de stereotypen die heersen over de gemeente niet kloppen: “Het type collega’s verschilt heel erg bij de gemeente. Binnen de gemeente waar ik werkzaam ben is er echt een mix tussen jonge en oude mensen en in diversiteit. Omdat er juist zoveel verschillende mensen werken is er misschien niet echt een type.”

Volgens onze Goedemensen zijn de gemeente medewerkers dus helemaal niet zo suf en saai als iedereen beweert! Sterker nog, Wouter omschrijft ze als mensgericht, ambitieus, persoonlijk en verbindend. Echter kan je vaak natuurlijk pas een oordeel vellen op moment dat je met eigen ogen hebt gezien hoe het er ergens aan toe gaat. Ben jij nou benieuwd hoe het is om voor de gemeente te werken? Of ben je benieuwd wat wij voor jou als gemeente kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op!

Ben je benieuwd hoe een week eruit ziet als je bij de gemeente werkt? Lees hier over de week van Imme, momenteel werkzaam voor de gemeente Lelystad! 

 

Lees meer verhalen