Kantoorromances – Een relatie op het werk?

← Alle verhalen

Ook in 2020 brengen we vaak de meeste tijd van onze week door op het werk. Dit betekent dat je je collega’s dag in dag uit ziet. Dan kan het natuurlijk wel eens gebeuren dat die ene collega net iets specialer voor je wordt dan de gemiddelde collega. Liefde laat zich niet dwingen, maar hoe ga je ermee om zonder dat je carrière in gevaar komt?

Verliefde werknemers werken meer

Verliefd zijn is het mooiste wat er is, zo is ook gebleken dat werknemers die iets met elkaar hebben langer werken en zich minder ziekmelden, alleen al om bij hun kantoorliefje in de buurt te kunnen zijn. Toch zitten er ook risico’s aan verbonden als je besluit het liefdesbootje in te stappen met een collega.

Belangenverstrengeling

Als jouw droomman of -vrouw jouw manager is, of jij bent zelf manager van diegene, vraag dan een overplaatsing naar een ander team of een andere afdeling. Je zult namelijk merken dat wanneer jij of je liefje hoger of lager in de boom zit, je snel scheve gezichten krijgt van collega’s. Sommige werkgevers hanteren daarom een meldplicht wanneer een liefdesrelatie ontstaat tussen werknemers. Niet alleen om scheve gezichten te voorkomen, maar ook om belangenverstrengeling tegen te gaan. Echter volgens arbeidsjurist Ruben Moonen, ben je niet verplicht een kantoorromance te melden, omdat met wie jij een relatie hebt, in het privé-domein thuishoort. Wat jij doet in je vrije tijd, hebben je collega’s niets mee te maken.

Privé wordt werk

Het hebben van een relatie met een collega kan voor jezelf echter ook onplezierig worden. Wanneer er namelijk iets speelt op de werkvloer, heb je het hier waarschijnlijk met je partner over. Hierdoor kan onenigheid ontstaan tussen jullie twee en op een gegeven moment heb je elkaar misschien ook niet meer zoveel te melden omdat je nou eenmaal bijna hetzelfde meemaakt iedere dag. Conflicten op werk kunnen er op den duur voor zorgen dat jullie relatie op de klippen loopt.

Duidelijke afspraken

Mocht jullie relatie ten einde komen, maak dan duidelijke afspraken met elkaar. Laat bijvoorbeeld  jullie werkhouding niet door jullie gestrande relatie beïnvloeden. Dit kan vervelend zijn in de samenwerking. Niet alleen voor jezelf maar ook voor collega’s die met jullie beiden moeten samenwerken. Verliefdheid op het werk kan dus iets heel moois zijn, maar wees op je hoede dat het je werk niet gaat beïnvloeden. Zo lang je hier duidelijke afspraken over maakt met je liefje, hoeft dit allemaal geen probleem te zijn!

Goedemensen is expert in het maken van de perfecte match voor jou (op werkgebied dan…) – zo zijn wij ervan overtuigd dat je pas weet wat bij je past als je meerdere dingen hebt geprobeerd. Wil jij nou op date met een van onze consultants zodat wij je vrijblijvend kunnen adviseren over je carrière en ontwikkelingsmogelijkheden? Neem dan contact met ons op!  

Lees meer verhalen