“Tekort aan mondkapjes”, wat kan inkoop doen?

← Alle verhalen

Door het coronavirus staat de hele wereld op zijn kop. Het toeval wil dat het vanaf 16 tot 21 maart óók nog “Ontdek de zorg week” is. Door deze wereldwijde crisis staat de zorg enorm onder druk. Wat kan inkoop hierin betekenen? Ik ben Natalie Kiem, inkoper in de zorgsector. Als inkoper merk ik ook welke problemen dit virus met zich meebrengt. Zo is er op dit moment een groot tekort aan mondkapjes.

Als er binnen een organisatie een tekort dreigt te komen van een bepaald product, wordt er als snel gekeken naar inkoop. De taak van een inkoper is immers zorgen voor tijdige levering van diensten en goederen om de voortgang van het bedrijfsproces zeker te stellen.

Bescherming

Het RIVM adviseert alleen mondkapjes voor medisch personeel. De simpele papieren mondkapjes beschermen niet tegen het virus. “Door een landelijk tekort aan mondkapjes is ACTA gedwongen haar patiëntenzorg vanaf donderdag 5 maart aan te passen.”, schrijft ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) op hun website. In diezelfde week zegt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus: “We kunnen Covid-19 niet tegenhouden als we ons medisch personeel niet kunnen beschermen.’’. Met deze waarschuwing van de WHO-topman moeten we iets.

Waar gaat dit heen?

RTL nieuws schreef een item over een opmerkelijk voorval: “In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn mondkapjes en desinfecterende handgel gestolen.” Dit trok gelijk mijn aandacht. Gaan mensen serieus mondkapjes stelen? Toen ging ik verder lezen. Ik kwam er al snel achter dat veel ziekenhuizen in Nederland nu de mondkapjes en handgel achter slot en grendel bewaren. Dit is kennelijk hoe we op dit moment moeten handelen om ervoor te zorgen dat het medisch personeel niet misgrijpt. Er lijkt bijna een zwarte markt te zijn ontstaan rondom de mondkapjes.

Vandaag de dag

Het tekort op mondkapjes is een wereldwijd issue. De fabrikanten en leveranciers maken overuren. Op dit moment moeten zorgorganisaties verstandig omgaan met mondkapjes. Het is uitermate belangrijk dat inkoop overzicht heeft van het aantal mondkapjes in huis. Daarnaast moeten zij korte lijnen hebben met de leveranciers. Op die manier kan er goed worden bepaald hoeveel mondkapjes er wanneer geleverd kunnen worden. Inkopers moeten meedenken met hun leveranciers en leveranciers andersom ook. De samenwerking tussen beide wordt op de proef gesteld.

Gelukkig staan inkopers van zorgorganisaties en leveranciers hier niet alleen voor. Minister Bruno Bruins heeft laten weten dat de GGD de voorraden nu beter gaat verdelen.

Laag pitje

Wat de ACTA best slim doet is het minimaliseren van het verbruik. Op deze manier blijft hun voorraad beter op peil. Dit betekent wel dat hun productie op een laag pitje staat. Hopelijk is dat maar tijdelijk en kan er snel afscheid genomen worden van het virus.

Professionaliseren van inkoop en contract- en leveranciersmanagement

Dit soort situaties vragen veel van de inkoopwereld. Deze is verantwoordelijk dat de productie door kan draaien met de juiste middelen.

Binnen steeds meer zorgorganisaties krijgen inkoop en contract- en leveranciersmanagement een positie. Dit zijn mooie geluiden maar we zijn er nog niet. Inkoop en contract- en leveranciersmanagement kan nog verder worden geprofessionaliseerd. Wat niet altijd gemakkelijk is want de zorgsector is een complexe en dynamische omgeving. Kostendruk en wet- en regelgeving spelen hier een grote rol. Dit vraagt extra kwaliteiten van een inkoper. Gelukkig zijn er steeds meer goede inkopers te vinden die hiermee om kunnen gaan!

Kan jouw inkoopafdeling ook wel een duwtje in de goede richting gebruiken? Neem dan snel contact op! Bel naar 0612153539 of mail r.zwanenburg@goedemensen.nu om te kijken wat ik voor jou kan betekenen. 

Lees meer verhalen