Risico- en kansenscan: samen de coronacrisis doorstaan!

← Alle verhalen

Inkopers en contractmanagers helpen organisaties om de coronacrisis te doorstaan!

Analyseren en dan direct handelen van inkoop en contract- en leveranciersmanagement blijkt de sleutel om deze crisis succesvol te doorstaan. Onze professionals zien een duidelijk verschil tussen organisaties die gestructureerd risico’s in kaart brengen en daar direct naar handelen en organisaties die niet in control zijn. Wij zien zowel organisaties die te maken hebben met uitstel van projecten en investeringen áls organisaties met een toenemende  inkoopvraag om achterstanden en/of voorraden te herstellen. In beide scenario’s is de rol van de inkoper en de contractmanager cruciaal en neemt de druk op deze functies toe. 

Welke acties moet je als organisatie nú uitzetten om de invloed van de crisis te minimaliseren? De professionals van Goedemensen helpen organisaties de juiste keuze te maken aan de hand van de vrijblijvende risico- en kansenscan. Maak gebruik van onze expertise en zorg dat je organisatie in control blijft! Maak snel een afspraak met Bas of een van zijn inkoop- en contractmanagement collega’s via 088 011 2000.

Flexibiliteit en communicatie

Daarnaast zijn flexibiliteit en communicatie, de sleutelwoorden tijdens de coronacrisis. Zowel voor inkopende als verkopende partijen, private als publieke organisaties. Ga met elkaar in gesprek om gezamenlijk de crisis te overwinnen. Stimuleer elkaar om met creatieve oplossingen te komen. Zoek de verbinding en verlies de toekomst niet uit het vizier. Sla bruggen voor de toekomst, wij hebben elkaar straks allemaal weer nodig. De inkoop- en contractmanagementprofessionals vormen nu de verbinding tussen de business, leveranciers en alle andere stakeholders. Juist nu is jullie rol essentieel om risico’s te beperken, kansen te creëren, relaties in stand te houden en herstelacties te bepalen. Werk de verschillende scenario’s uit voor de korte en langere termijn. Onze professionals helpen aan de hand van risico- en kansenscan de juiste strategische keuzes te maken en deze uitdagende tijden het hoofd te bieden.

Op dit moment helpen onze Goedemensen professionals onder andere diverse ziekenhuizen met het in kaart brengen van de (leverings)risico’s en de vitale leveranciers te inventariseren. Vanuit die analyse staan zij in nauw contact met die leveranciers en nemen zij maatregelen om de risico’s in leverbaarheid te beperken. Onze inkoop- en contractmanagementprofessional staan daarnaast klaar om direct bij te springen bij onder andere:

 • Het opstellen van scenario’s en herstelplannen.
 • Uitvoeren spendanalyses.
 • Het maken van risico-inventarisaties binnen de huidige overeenkomsten.
 • Bepalen en realiseren van directe kostenbesparingen.
 • Het identificeren van de mogelijkheden om niet-nakoming binnen overeenkomsten te voorkomen of te beperken.
 • Herstelacties uitvoeren voor voorraadniveau’s en supply chain.
 • Vinden van alternatieven of het maken van vervangende afspraken als leveranciers door de crisis niet kunnen presteren.
 • Het pro- actief benaderen van al jouw leveranciers om risico’s uit te vragen, in kaart te brengen en te beperken.
 • Gezamenlijk met jouw leveranciers naar creatieve en innovatieve oplossingen te zoeken.
 • Continue monitoring van ‘vitale’ leveranciers.
 • Afspraken uitonderhandelen in nieuwe contracten, zoals overmachtsclausules.
 • Voorwaarden m.b.t. op recht op schadevergoeding of bijbetaling inzichtelijk maken.
 • Nagaan of overeenkomsten op enig moment beëindigd kunnen worden en de gevolgen daarvan.

Samen komen wij de crisis door!

Lees meer verhalen