Thuiswerken met Goedemensen – Hoe gaan onze financials hiermee om? 

← Alle verhalen

Sinds de corona uitbraak gaat nog 40% van de werkenden gewoon naar het werk. Uit onderzoek van ING is gebleken dat deze 40% door fysieke gebondenheid aan hun werklocatie wel móet gaan. Denk bijvoorbeeld aan mensen die werken in de zorg, bouw of het supermarktpersoneel. Kantoorpersoneel werkt echter voor het grootste gedeelte thuis. Zo ook onze eigen Goedemensen. Robert Walters deed onderzoek naar het thuiswerkbeleid van honderden bedrijven en daaruit kwam dat de drukte vooral op financiële afdelingen is toegenomen. Nu al drukt de crisis een stempel op onze economie. Daarom is het nu belangrijker dan ooit dat bedrijven worden voorzien van bijvoorbeeld goede forecasting, zodat we ook financieel gezien zo goed mogelijk uit deze crisis komen. 

Voor onze eigen financials is het thuiswerken nog even wennen, ondanks dat er aan hun werkzaamheden niet veel veranderd is, brengt het thuiswerken toch een heel andere manier van werken met zich mee. Daarom gingen wij met onze eigen financials het gesprek aan om erachter te komen waar zij tegenaan lopen en hoe ze hiermee omgaan.  

Zomaar even langslopen kan niet meer 
Areschna (Controller AO/IC bij de Gemeente Heemstede) werkt ook thuis. “De grootste verandering is uiteraard de omslag van het werken op kantoor naar het thuiswerken. In mijn functie vind ik het belangrijk snel en makkelijk te kunnen schakelen met diverse collegae, wat voor mij betekent dat ik vaak persoonlijk contact en gesprekken heb door langs te lopen (zonder afspraak). Dit zorgde er bij mij voor dat ik sneller resultaten kon boeken aangezien ik vaak direct duidelijkheid had over bepaalde vraagstukken. Het langslopen is niet meer mogelijk sinds we thuis werken. Waar ik nu met name tegenaanloop is dat de snelheid waarmee ik gewend ben te werken niet hetzelfde is. 

Dit geldt ook voor Nick (Project/business controller voor Etro vastgoedzorg). Hij houdt financieel gezien controle over projecten en waardeert deze projecten continu om zo het resultaat van de desbetreffende maand te kunnen bepalen. Nick zegt: “Vanuit mijn functie heb ik veel contact met de projectleiders en het managementteam. Deze spreek ik nog dagelijks via Microsoft teams. De overige collega’s spreek ik op dit moment alleen als ik daar informatie van nodig heb of wanneer zij hulp nodig hebben bij de thuiswerkomgeving. Ik ga ook niet meer langs bij de projecten dus het uitvoerende personeel spreek ik op dit moment helemaal niet meer. Dit is jammer, maar helaas wat deze situatie met zicht meebrengt. 

Ik mis mijn sociale contacten zowel van kantoor als privé
Ook Areschna mist het sociale contact: “Ik mis mijn sociale contacten zowel van kantoor als privé. Om deze reden bel ik random collega’s om gewoon een praatje te maken, afgelopen week vroeg een collega zelfs of ik nog belde met een specifieke reden!” Terwijl Areschna eigenlijk gewoon belde om even bij te praten. Ze heeft dus geen moeite om in contact te blijven, maar het is toch anders dan wanneer je gewoon face to face contact kan hebben.  

Mike (Assistent controller bij Waternetmaakt net als Nick gebruik van Microsoft Teams: “Met Microsoft teams kunnen we zoveel mogelijk vergaderingen door laten gaan. Daarnaast plan ik zo efficiënt mogelijk contactmomenten met collega’s via Teams om het nodige te kunnen afstemmen. Ook hou ik tussendoor korte pauzes om even weg te zijn van het beeldscherm.  

Imme (Finance trainee bij de Gemeente Lelystad) merkt ook dat de communicatie lastiger verloopt: “Qua werk inhoudelijk is er voor mij niks veranderd en ik werk nu natuurlijk ook vanuit huis. Vooral het niet even wat kunnen navragen of uitleggen aan een collega is een grote verandering Normaal gesproken loop je even langs maar dat gaat via telefoon of mail toch lastiger.” Toch is ze nog veel aan het bellen om goed in contact te blijven met haar collega’s, ook heeft Imme iedere dinsdagmiddag een meeting via Zoom met alle accounthouders om zo goed op de hoogte te blijven van wat er in de organisatie speelt.  

Vitale beroepssector
Mats (Data Analist voor de Veiligheidsregio Noord Holland Noord) werkt in een vitale beroepssectorDe term Veiligheidsregio is de laatste dagen veel in het nieuws geweest al wisten weinig mensen tot kort geleden van het bestaan ervan. De Veiligheidsregio bestaat uit meerdere hulpdiensten waaronder de ambulance en de brandweer. Als Veiligheidsregio is onze missie het voorkomen, beperken en bestrijden van branden, rampen en crises. Binnen het team van dataanalisten van de Veiligheidsregio spits ik mij normaal uitsluitend toe op de brandweer. Ik werk aan dashboards en analyses om bijvoorbeeld in beeld te krijgen welke incidenten binnen onze regio plaatsvinden of waar het risico op brand het grootst is.”  

Veel mensen werken vele malen harder
Mats merkt duidelijk de toegenomen druk op de finance afdelingen van de Veiligheidsregio: “Vanwege de huidige ontwikkelingen hebben veel werknemers van de Veiligheidsregio datgene waar ze mee bezig waren, moeten laten vallen. Veel mensen werken vele malen harder dan ze gewend zijn om deze crisis aan te pakken. Ook werknemers die niet midden in de crisis zitten, wordt gevraagd om bij te staan door bepaalde rollen in te vullen. Zo is er een HR Respons Unit (HRU) opgezet. De HRU gaat vraag en aanbod van personeel matchen. Dit houdt in dat beschikbare capaciteit van medewerkers ingezet wordt op taken in de crisisorganisatie en andere kritieke processen waar nu handen te kort zijn. Voor mij betekent dit dat ik gevraagd wordt om analyses te doen voor organisatieonderdelen anders dan de brandweer. Ik heb bijvoorbeeld een aantal scenario’s met betrekking tot de omvang van het coronavirus uitgewerkt en ik werk nu met collega’s aan een dashboard dat zorginstellingen inzicht geeft in de voorraden van persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Ritme ontbreekt 
Mats vertelt verder: “De nieuwe opdrachten die zich op het werk voordoen zijn bijzonder uitdagend en het doet mij heel goed dat ik kan bijdragen aan de aanpak van het coronavirus. Dat betekende wel dat ik de afgelopen weken mijn normale werkzaamheden even stil heb moeten leggen en dat ik lange werkdagen moest maken. Tegenwoordig zien mijn dagen er weer uit zoals gewoon. Alhoewel, omdat ik bijna uitsluitend thuis werk is gewoon misschien niet het beste woord. Ik moet zeggen dat ik niet heel goed ben in het thuiswerken. Met name het dagelijkse ritme aanhouden is iets wat ik moeilijk vind. Ik heb al tal van thuiswerktips voorbij zien komen hoor, maar het is toch moeilijk om op tijd op te staan en op tijd te stoppen.”  

Nick herkent dit Ik mis een echte dagafsluiting. Ik merk dat ik tot vrij laat nadat ik ben gestopt met werken, blijf nadenken over m’n werk. Normaal rijd ik naar huis en op het moment dat ik thuis ben is dat weg. Nu mis ik dat moment. ’s Ochtends loop ik al hard dus dat is voor de middag geen optie meer. 

Imme zegt hierover: Ik woon op 2 hoog in Amsterdam dus erg veel plek heb ik niet maar ik zorg dat ik in een andere kamer dan waar ik werk ontbijt/pauze houdt. Zo probeer ik een scheiding te houden tussen werk en vrije tijd. Rond 12 uur ga ik met mijn huisgenootje wandelen en soms s middags nog even koffie halen bij het koffietentje op de hoek. 

Ik heb een werkhoekje gemaakt in mijn slaapkamer
Om werk en privé beter te scheiden, heeft Imme thuis een werkhoek gemaakt: “Ik heb een extra scherm geregeld wat erg veel scheelt aangezien ik normaal twee grote schermen heb en nu had ik alleen een kleine laptop. Ik heb een werkhoekje gemaakt in mijn slaapkamer met een bureau en een goede stoel. Eerst zat ik aan de keukentafel met mijn huisgenootje, nu hebben we allebei onze eigen plek wat toch fijner werkt. Het maken van een speciale werkhoek maken helpt dus om het werk echt achter je te laten op moment dat je je werkdag hebt afgesloten. Ook het inbouwen van pauzes en een vast werkritme dragen bij aan een betere werk- privé balans. Een tip voor Nick kan zijn om aan het begin van de werkdag een to-do lijst te maken en als dit is afgerond de werkplek te verlaten en bijvoorbeeld een stukje te gaan wandelen buiten, of even bellen met een vriend, vriendin of familielid. Zo verander je je focus en kan je de werkdag even laten bezinken.  

Areschna is het wat meer gewend om thuis te werken, maar heeft er soms ook nog moeite mee om op tijd te stoppen. “Ik heb gelukkig geen moeite om de knop om te zetten en aan de slag te gaan. Als het tijd is voor lunch probeer ik wel elke dag naar buiten te gaan, maar ik moet eerlijk bekennen dat wanneer ik in een lekkere “workflow” zit mijn lunches nog steeds (zoals normaal) worden overgeslagen.”  

Mats heeft al meer zijn draai gevonden in het thuiswerken en hij verwacht dat de komende weken er redelijk hetzelfde uit zullen zien: “Een mix van normale werkzaamheden en coronawerkzaamheden (zo noem ik het dan maar). Daarna hoop ik vooral weer deze zomer aan het strand te kunnen zitten. Het liefst met een ander soort Corona!  

Zit jij met een financieel vraagstuk en zou je graag eens met een van onze financials het gesprek aangaan? Neem dan contact op met Ronald Eerbeek op 0610893002 of mail naar r.eerbeek@goedemensen.nu.
Lees meer verhalen