Thuiswerken met Goedemensen – Hoe blijven onze inkopers gemotiveerd?

← Alle verhalen

De komende tijd vliegen de vrije feestdagen ons om de oren. Misschien is dat ook maar goed ook, want veel mensen hebben moeite met het vinden van een goede balans tussen werk en privé sinds er voornamelijk wordt thuisgewerkt. Sinds vier weken volgen we onze eigen mensen om te kijken hoe zij omgaan met hun veranderende werkomgeving en het thuiswerken. Door het thuiswerken kosten dingen nou eenmaal meer tijd en dit zorgt voor een andere werkdynamiek. Deze week delen onze eigen inkopers opnieuw hun ervaringen en gaan ze in op hoe zij gemotiveerd blijven en hun tijd zo efficiënt mogelijk indelen om hun werkzaamheden op orde te houden.

Meer rust

We werken harder dan ooit tevoren, maar toch voelt dit niet zo omdat we nu al sinds een tijd thuis aan het werk zijn. We kunnen langer uitslapen dan voorheen doordat we geen reistijd meer hebben en doordat je de hele dag thuis zit kom je af en toe ook toe aan het doen van een wasje waardoor we meer uitrusten en dus meer tijd voor onszelf hebben. Onze inkopers zien dit ook als een groot (en misschien wel het enige) voordeel van deze tijd. Rianne (Inkoper bij Schiphol) zegt hierover: “Ondanks dat er voor mijn opdrachtgever weinig voordelen zijn aan deze tijd, vind ik het zelf wel prettig dat ik nu echt even aan mezelf toekom. Ik ben iemand die altijd m’n agenda iedere minuut heeft volgepland en nu merk ik dat ik eigenlijk ook wel toe was aan een beetje rust en dat ik me besef wat ik echt belangrijk vind.”

Sterke band met leveranciers is belangrijk

Zo brengt de crisis ook hoop kansen met zich mee, voor onder andere Anouk van der Bie (Buyer bij ANWB). Anouk ziet haar kansen op het gebied van contractmanagement: “Weet wat je afspreekt en onder welke voorwaarden. Ken je leveranciers; hoe is deze relatie en hoe afhankelijk ben je. Maar vooral, flexibiliteit is belangrijk. Bouw waar mogelijk flexibiliteit in, in hetgeen wat je afspreekt samen.” Rob (Tactisch inkoper bij Sanquin) ziet ook hoe belangrijk de band van opdrachtgever met leveranciers in deze tijden: “De ene leverancier doet echt alles wat binnen hun macht ligt om te helpen, en de ander zegt simpelweg ‘bel over twee weken maar terug, misschien weten we dan meer’.”

Voor onze inkopers bij Schiphol is dit dubbel, want daar zijn ze voornamelijk aan het afschalen momenteel. Door af te schalen en afspraken te herzien krijgen juist de leveranciers het moeilijker, zo zegt Rianne: “Als de leverancier gedwongen ontslagen moet doorvoeren, of zelfs failliet gaat, is het geen kans meer maar een groot risico. Wel kun je nu van de situatie gebruik maken door alle bouw en onderhoudswerkzaamheden versneld op te pakken.”

Verandering in werkmentaliteit

Volgens Collin Wu (Data-analist bij Kim plus delta) brengt deze crisis vooral een verandering van de werkmentaliteit met zich mee: “Ik denk dat meer bedrijven inzien dat een deel van de werkzaamheden thuis gedaan kan worden. Een bekende uitspraak van sommige collega’s en een verschijnsel dat waarschijnlijk bij meer organisaties voorkomt: “This meeting could have been an e-mail!” Dit betekent natuurlijk niet dat alles via e-mail gedaan moet worden. Maar de mogelijkheden om vanuit huis te werken zijn nu groter en ook duidelijker. In de IT was dit al regelmatig het geval en vaak ook makkelijker, maar dit geldt natuurlijk ook voor andere sectoren. Als meer mensen af en toe thuis gaan werken, behouden we allerlei voordelen die we nu zien zoals: minder tijd kwijt aan reizen, minder druk op de weg, minder uitstoot, minder noodzaak van grote kantoorpanden en noem maar op!”

Verandering in werkdruk

Bij Collin is de werkdruk redelijk wat verminderd: “Mijn werkzaamheden bij KIM Plus Delta zijn in opdracht van Tata Steel Europe. Nu Tata Steel in moeilijke tijden verkeert, zie je dit direct ook terug in mijn werkzaamheden. Projecten zijn uitgesteld of on hold gezet waardoor de druk juist is afgenomen.” Maar dit is niet bij al onze inkopers zo. Zo is bij Rianne op Schiphol de druk enorm toegenomen: “Ik merk dat de veranderingen grote druk met zich meebrengen. Zo staat de ene afdeling stil en werkt de andere afdeling zich uit de naad om alles voor elkaar te krijgen. Omdat Schiphol nu aan het afschalen is worden er nieuwe afspraken gemaakt met leveranciers, deze moeten allemaal vastgelegd worden. Daar heb ik het nu vooral druk mee en daar komen de lopende projecten, die in mijn geval wel gewoon doorgaan, ook nog bij.”

Tekort aan protectie- en hygiëneproducten

Bij Vincent, die ook inkoper is op Schiphol, merkt ook niet dat de druk is afgenomen, maar bij hem neemt de druk vooral toe op de spoedbestellingen van bijvoorbeeld mondkapjes, handschoenen en desinfectie. Rob merkt dit ook bij Sanquin: “Aan protectie- en hygiëneproducten zoals desinfecterende middelen is een groot tekort. Hoewel we ook merken dat dit de afgelopen week een heel klein beetje bijtrekt, de eerste ladingen mondkapjes en dergelijke komen nu wel binnen. Daarnaast is het afwachten wat en wanneer verstrekt wordt door de overkoepelende organisaties zoals het Landelijk Consortium Hulpmiddelen”. Bij Anouk bij de ANWB lopen de gebieden waar de druk is toegenomen uiteen. Enkele voorbeelden van Anouk: “Facilitair gezien zijn de mogelijkheden uitgezocht om bepaalde voorzieningen af te schalen. Omdat bijvoorbeeld bepaalde delen van het pand leeg staan. Maar om allemaal thuis te werken zijn er juist weer extra IT voorzieningen getroffen. Echter zijn beide voorbeelden van eenmalige acties die het gevolg zijn van Corona maar dit werkt niet per se druk verhogend. Ik heb het niet meer of minder druk dan normaal. Bepaalde nieuwe trajecten komen te vervallen of worden uitgesteld. Bepaalde lopende zaken dienen gewijzigd of opgezegd te worden. In nieuwe aanvragen besteed ik in deze tijd meer aandacht aan de (nadelige) gevolgen die Corona kan veroorzaken en hier probeer je (waar mogelijk) op voor te sorteren voor beide partijen. Het is dus eigenlijk meer een andere manier van denken en werken.”

Hoe blijf je gemotiveerd?

Toch blijven onze inkopers allemaal gemotiveerd om door te gaan! Ondanks dat alle evenementen deze zomer zijn afgelast, zien onze inkopers genoeg andere manieren om zichzelf te blijven vermaken. Zo ziet Collin genoeg andere manieren om je vrije tijd in te vullen: “Kijk of wat je nu niet kan doen of je dat op een andere manier kan doen of zoek nieuwe activiteiten! Ga je naar muziekfestivals? Vaak spelen DJ’s livestreamsets die je kan volgen op internet. Speel je vaak bordspellen met je vrienden? Veel bordspellen zijn gedigitaliseerd en zo kan je bijvoorbeeld monopolie met elkaar spelen op afstand. Er zijn genoeg dingen om te doen, maar daar moeten we even creatief voor zijn.” Ook voor Rianne is dit een mooi moment om eerdere hobby’s weer op te pakken: “Ik probeer lekker veel naar buiten te gaan, wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren en met de familie lekker uitgebreid eten. Zo geniet ik evengoed nog wel van de zomer. Dat soort dingen zorgen er voor dat ik dit wel volhoud.”

Meer tijd voor je eigen dingen

Ook Collin heeft nu weer meer tijd om dingen te doen waar hij eerder niet aan toe kwam: “Op mijn vrije dagen werk ik aan mijn eigen projecten. Daarbij ontwikkel ik samen met een aantal anderen een survival adventure horror game genaamd: “Seek” (http://www.atticboxgames.com/). Hiervoor hebben we al een speelbare demo! We zijn druk in de weer om een volledige game uit te brengen. Natuurlijk speel ik zelf ook games en kijk ik naar films en documentaires of lees ik een boek.” Ook Anouk leest weer meer, en het scheelt dat de afgelopen weken lekker zonnig waren, dat maakt het allemaal iets dragelijker: “Afgelopen dagen heb ik op vrije dagen veel van de zon mogen genieten. Een boek lezen in de tuin. Veel opruimen en schoonmaken. Dat vind ik heel vervelend om te doen maar het resultaat geeft mij altijd wel goede voldoening.”

Zo houden onze inkopers zichzelf wel bezig omdat ze voor het eerst ook weer echt tijd hebben voor zichzelf. De werkdruk is voor de meeste inkopers iets afgenomen sinds de crisis maar iedereen houdt te moed erin! Door een verandering in werkmentaliteit wordt iedereen creatiever en dit zorgt ervoor dat onze inkopers toch nog het maximale uit de situatie kunnen halen! 

Zit jij met een inkoopvraagstuk en zou je graag eens met een van onze inkopers het gesprek aangaan? Neem dan contact op met Ronald Zwanenburg op 0612153539 of mail naar r.zwanenburg@goedemensen.nu.

Lees meer verhalen