Thuiswerken met de financials van Goedemensen – Wat is de juiste exitstrategie?

← Alle verhalen

Gisteren zat heel Nederland weer aan de buis gekluisterd voor de persconferentie van president Rutte over de Nederlandse exitstrategie. Tijdens de persconferentie nam Rutte ons mee in de gefaseerde afbouw van de coronamaatregelen. Echter, de boodschap is en blijft: thuiswerken. Misschien wel voor de rest van het jaar. Sinds een aantal weken volgen we onze eigen Goedemensen en hun thuiswerkavonturen. Deze week gingen we het gesprek opnieuw aan met onze financials en bespreken we hun visie op de anderhalvemetersamenleving, de exitstrategie en eventuele gevolgen voor hun opdrachtgevers.

Meer mogelijk

Het is belangrijk de afbouw gefaseerd te laten verlopen. Rutte zei over deze afbouw “zo snel als kan, maar niet sneller dan verantwoord”. Hier zijn onze financials het zeker mee eens. Toch denkt Imme (Finance trainee bij de Gemeente Lelystad) dat er veel meer mogelijk is in de anderhalvemetersamenleving. Imme ziet dan ook veel creatieve ideeën voorbij komen: ”van bijvoorbeeld restaurants met afscheidingen tussen de tafels. Toch blijft de hoeveelheid mensen die dan samenkomen wel een probleem. Je staat nu al vaak in de rij voor de supermarkt of de winkel.” Dit zorgt er soms ook voor dat het lastiger is om de voorgeschreven afstand te houden. Hetzelfde geldt voor de parken in de grote steden. Deze zijn vooral tijdens de feestdagen erg druk en eigenlijk te vol. Daarom zou het goed zijn als er weer meer mogelijk is in de horeca, zodat de grote hoeveelheid mensen in ieder geval meer gereguleerd wordt.

Iets wat erin zit, krijg je er niet zomaar uit

Volgens Nick (Projectcontroller/Business controller bij Etro Vastgoedzorg) hoeft er niet veel te veranderen in de anderhalvemetersamenleving ten opzichte van hoe de situatie nu is. Zo merkt Nick dat mensen ook de afgelopen periode al wat losser werden met de voorgeschreven maatregelen; “mensen proberen wel afstand te houden, maar gaan nog gewoon naar de tuincentra en ook de winkelstraten van Hoorn lijken weer wat gevulder. Langzaam zullen hier dingen bij gaan komen zoals terrassen en dergelijke maar ik denk dat mensen in een boogje om elkaar heen blijven lopen. Als dat er eenmaal inzit krijg je het er naar mijn mening niet zo snel meer uit.” Mike van Vliet ziet dit ook zo: “Ik denk dat het de eerste maanden voornamelijk een kwestie wordt van de juiste afstand te bewaren en dat ondernemers diverse maatregelen zullen treffen om de anderhalve meter in stand te kunnen houden. Hoe dit uiteindelijk in de toekomst er verder uit gaat zien moet in de praktijk blijken. Daarnaast zal het natuurlijk meer lucht geven op het moment dat er een vaccin is.” Maar ook als dit het geval is, zullen de gevolgen van deze manier van met elkaar omgaan zichtbaar blijven. Zoals het schudden van een hand, afstand houden en niezen in de elleboog.

Thuiswerken is wat de klok luidt

Thuiswerken blijft voorlopig de norm, bij Imme haar opdrachtgever de Gemeente Lelystad is er dan ook nog weinig veranderd en gaat er ook weinig veranderen: “Wij werken nog allemaal thuis. Op een paar na die af en toe genoodzaakt naar het stadshuis moeten maar dit gaat in overleg met de teamleider zodat er niet te veel collega’s tegelijkertijd aanwezig zijn. Wij hebben een kantoortuin dus daar zouden ook eerst aanpassingen in gemaakt moeten worden want momenteel is anderhalve meter afstand daar niet mogelijk.” Bij Nick geldt hetzelfde: “Wij werken al enige tijd allemaal thuis. Alleen als het echt noodzakelijk is om naar kantoor te komen mag dat maar wel onder de voorwaarde dat er voldoende afstand gehouden kan worden. Daarnaast worden er plannen gemaakt voor als we weer naar kantoor kunnen. Deze afspraken staan alleen nog niet vast en de maatregelen moeten nog worden uitgevoerd. Voor nu is het dus thuiswerken. Er mag bij ons dus niet meer dan voorheen.” Gelukkig gaat het thuiswerken Imme en Nick nog steeds goed af.

De looplijnen zijn uitgestippeld

Bij Mike (Waternet) zijn wel maatregelen getroffen zodat er weer wat meer mensen naar kantoor kunnen: “Toevallig hebben we al een instructiefilmpje kunnen zien binnen Waternet hoe de looplijnen binnen het kantoor zijn uitgestippeld en diverse aanpassingen zijn gedaan in de werkomgeving om de anderhalve meter afstand mogelijk te maken. Voor nu is het helaas nog niet mogelijk om op kantoor te werken of daar bezoekers te ontvangen. Wel is binnen Waternet het technisch personeel nog steeds op pad en voor hun wordt gezorgd voor voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen.”Ook op de Goedemensen thuisbasis werken er volgens de maatregelen weer groepjes van maximaal vijf mensen op kantoor. Ieder zit aan een eigen bureaublok om zo de juiste afstand te behouden. Het is nog nooit zo rustig geweest op kantoor!

Genoeg ruimte

Ook volgens Nick is het belangrijk dat er een situatie wordt gecreëerd waarbij iedereen voldoende afstand kan houden. Nick zegt: “Ook zou ik graag zien dat bij het teruggaan naar kantoor de sanitaire voorzieningen en dergelijken vaker schoongemaakt worden dan voorheen. In ons kantoor is het niet heel lastig om voldoende afstand te houden dus dat lijkt me geen probleem. Daarnaast zou je kunnen denken aan het afscheiden van kantoorplekken met plexiglas of iets dergelijks. Bij ons lijkt dat me echter niet zo noodzakelijk omdat de afstanden veel meer dan anderhalve meter zijn in het kantoor waar ik zit.”

Juiste exitstrategie

Gisteren is de Nederlandse exitstrategie uit de intelligente lockdown stap voor stap toegelicht. Volgens Mike is de exit-strategie van Spanje voor Nederland een goed voorbeeld: “In Spanje is voor de komende maanden een planning gemaakt welke maatregelen versoepeld worden om zo de bedrijven en ondernemers een perspectief te bieden. Vergelijkbaar met de routekaart van de exitstrategie van de Nederlandse regering. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en op welk tijdsvak de ondernemer zijn maatregelen kan gaan inrichten en dit biedt ook enige houvast voor de ondernemer. Binnen Waternet verwacht ik niet dat we direct weer voor de volle 100% naar kantoor kunnen. Dit zal verwacht ik de eerste maanden voor 30% zijn. Met de creativiteit die het thuiswerken ons heeft gebracht, verwacht ik dat ook deze opstartfase om weer deels naar kantoor te gaan zeker moet gaan lukken!”

Vooral de hardst getroffenen ondersteunen

Net als Mike vindt Imme het belangrijk dat we ondernemers perspectief moeten bieden en dat we vooral de lokale horeca en ondernemers goed moeten ondersteunen: “Zij zijn denk ik het hardst getroffen en ik zelf heb geluk gehad dat bij mij het ergste is dat ik de hele dag thuis moet zitten. Wel denk ik dat het heel geleidelijk moet gaan, het heropenen. Als we meer gaan doen is een heropleving van het virus natuurlijk zeer aannemelijk dus dit moet goed in de gaten gehouden worden. Ik zou graag weer naar kantoor gaan maar vind dat anderen voorgaan.” Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal een tweede uitbraak van het virus voorkomen want dan zijn we weer terug bij af. Zoals Rutte dit omschreef “zo snel als kan, maar niet sneller dan verantwoord”.

We leven in een klein landje, waar de ruimte nou eenmaal schaars is. Maar met de juiste mindset komen we hier samen uit!

Zit jij met een financieel vraagstuk en zou je graag eens met een van onze financials het gesprek aangaan? Neem dan contact op met Ronald Eerbeek op 0610893002 of mail naar r.eerbeek@goedemensen.nu.

Lees meer verhalen