Thuiswerken met Goedemensen – Een terugblik op de afgelopen periode

← Alle verhalen

Al sinds ruim een maand volgen we onze eigen Goedemensen om te kijken hoe het thuiswerken hen vergaat. Waar Goedemensen in het begin moeite hadden met het vinden van een duidelijke dagindeling en een goede scheiding tussen werk en privé, zijn ze inmiddels helemaal gewend aan deze nieuwe manier van werken. Natuurlijk missen ze het contact met collega’s nog wel, maar ook dat went en creatieve alternatieven zijn bedacht om het gemis op te vangen.

Deze week kijken we samen met onze financials en inkopers terug op de afgelopen periode. Wat ging er goed en wat zou er nog beter kunnen? En wat nemen onze professionals mee uit de afgelopen periode nu we langzaam richting de anderhalvemetersamenleving gaan?

Het was een leerzaam proces

Mike van Vliet (Assistent controller bij Waternet) en Anouk van der Bie (Buyer bij ANWB) kijken beide terug op een leerzame periode. Mike zegt: “Niet alleen heb ik kunnen ervaren met welke creativiteit we binnen een paar dagen de volledige werkzaamheden hebben kunnen regelen vanuit een thuiswerksituatie, maar ook alle processen en op te leveren producten zijn gecontinueerd. De creativiteit die hieraan ten grondslag lag is voor mij toch wel een leerzaam proces geweest!” Voor Anouk geldt hetzelfde: “Afgelopen periode hebben we kennis gemaakt met een andere manier van werken welke echt een andere instelling vraagt en tevens een andere invulling van mijn vrije tijd creëert. Maar beide waren goed te doen als je het mij vraagt. Natuurlijk mis ik wel het directe contact met collega’s. Even bellen is toch anders afstandelijker dan real life.”

Dit is iets waar onze professionals al sinds het begin moeite mee hebben gehad. Zomaar even langslopen kan niet meer, maar met creatieve oplossingen bleef iedereen toch met elkaar in contact via bijvoorbeeld Skype, Zoom, Google Hangouts en Microsoft Teams. De beller is altijd sneller en zo ontdekte Mats (Data Analist voor de Veiligheidsregio Noord Holland Noord) dat je beter kan bellen wanneer je snel iets nodig hebt van iemand. Zo heb je ook meteen even een sociaal momentje om bij te praten met je collega’s!

Goed en snel aangepast naar de nieuwe situatie

Ook Rob Holtman (Tactisch inkoper bij Sanquin) vindt het mooi om te zien hoe iedereen probeert er het beste van te maken en elkaar probeert te helpen en ook Collin (Data analist bij Kim plus delta) is het hier mee eens “Ik vind dat we ons goed hebben aangepast aan de nieuwe situatie, in ieder geval in mijn werkomgeving. Er is serieus, adequaat gehandeld om zo snel mogelijk iedereen thuis te kunnen laten werken.” Ook Nick Steneker (Projectcontroller/Business controller bij Etro Vastgoedzorg) kijkt met een goed gevoel terug op deze periode: “Ons kantoor start nu weer langzaam op en ik zit weer drie dagen per week op kantoor, met gepaste afstand uiteraard! Maar het thuiswerken heeft mij op geen enkele manier belemmerd.”

Indelen van je eigen tijd

Toch gaat dit niet voor iedereen op. Ondanks dat Vincent (Inkoper bij Schiphol) de afgelopen periode ook als vernieuwend heeft ervaren, blijft het voor hem lastig om gemotiveerd te blijven op afstand. Dat hij nu iedere dag in zijn eentje thuis zit te werken, geeft hem toch wel wat meer spanning en lichte stress. Iets wat volgens Rob helpt om stress te voorkomen is het maken van een goede to-do lijst aan het begin van je werkdag of aan het einde van je werkdag voor de volgende dag.

Rianne (tevens inkoper bij Schiphol) kijkt ook terug op een gekke periode: “Ik vond het een hele gekke periode. Raar om ineens je vrienden en collega’s niet meer te zien. Wel vond ik het heel lekker om ineens zoveel tijd ‘over’ te hebben. Ik merk bijvoorbeeld dat ik wat vrijer ben geworden in het indelen van mijn tijd. In het begin hield ik een vrij strakke indeling van m’n dag aan, maar ik vind het nu ook heerlijk om even tussendoor een rondje hard te lopen en dan een uurtje langer door te werken. In het begin had ik het gevoel altijd ‘online’ te moeten zijn, nu begin ik dat een beetje los te laten.” Rianne hoopt dat dit iets is dat ze mee kan nemen naar wat straks het nieuwe normaal, of in ieder geval tijdelijke abnormaal zou moeten worden.

Thuiswerken is nu de nieuwe standaard

Vincent vindt het ook wel een voordeel dat thuiswerken nu meer regel is dan uitzondering: “Thuiswerken is een nieuwe standaard en geen luxe waar je toestemming voor moet vragen of waar je manager wel of niet in gelooft of je vertrouwt.” Anouk is het hier ook mee eens: “Mijn streven is om te blijven ‘profiteren’ van de voordelen die thuiswerken met zich meebrengt. Geen reistijd waardoor meer vrije tijd en hiermee meer tijd vrijkomt om leuke dingen te doen, sporten of dingen in het huishouden.” Ook Collin en Nick zien het als groot voordeel je eigen dag beter te kunnen indelen, wat uiteindelijk leidt tot meer efficiëntie gedurende de dag. Collin zou het prettig vinden om te kunnen kiezen welke dagen je thuis zou werken in een week: “Het geeft mij de mogelijkheid om goed te focussen op de taken die gedaan moet worden. En het scheelt natuurlijk ook de extra reistijd, die je anders kwijt bent.” Nick zegt hierover: “Door belafspraken later op de dag te plannen hield ik de hele dag interessant. Dit ben ik ook van plan om in de normale situatie te gaan doen.”

Ook Mike is het ermee eens dat er gekeken moet worden naar mogelijkheden om het thuiswerken te standaardiseren: “Deze periode is goed aangetoond dat het thuiswerken makkelijk en efficiënt te regelen valt. Uiteraard zijn er taken waarbij het gemakkelijk is om op kantoor te werken, maar het thuiswerken is tevens ook goed voor files, overvolle treinen en niet te vergeten het milieu.”

In verbinding blijven met elkaar

Toch blijft het gevoel van verbinding en connectie een ding. Zo was het bij Schiphol altijd al goed mogelijk om thuis te werken maar zegt Rianne: “Een ander systeem zou misschien handig zijn. Waarbij je tijdens online meetings al je collega’s tegelijkertijd kunt zien echt een toevoeging zou zijn om meer connected te blijven” Dit is ook een tip die Anouk graag wil meegeven aan iedereen: “Blijf in contact met elkaar. Niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk. Zonder beeld kun je minder goed zien hoe het met iemand gaat.” Ook Nick is het hier helemaal mee eens: “Mijn tip voor andere bedrijven is blijf contact houden. Ik heb hier zelf geen tekort aan gehad maar kan me voorstellen dat het erg saai wordt als je een opdracht hebt die je individueel kan uitvoeren.”

Zo kijken onze professionals al met al terug op een bijzondere periode. Het houden van afstand is een mindset geworden en iedereen is helemaal gewend hier op een goede manier mee om te gaan. Zo ziet Rob in dat het belangrijk is om niet in beperkingen maar in oplossingen te denken: “Er is veel mogelijk, ook als je je aan de basisregels houdt!”

Lees meer verhalen