De acht voordelen van de corona crisis

← Alle verhalen

Elk nadeel heeft z’n voordeel, zei een wijs man ooit. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van de corona crisis? Goedemensen zet het voor je op een rijtje!

  1. Goed voor het milieu

Zo ziet Collin Wu, data-analist bij Kimplusdelta, tal van voordelen voor het milieu. Zo hoeven we niet meer naar ons werk te reizen waardoor de CO2-uitstoot daalt en er minder files zijn. Ook is minder kantoorruimte nodig omdat we met minder (of zelfs geen) mensen op kantoor zijn. Toeval dat het de laatste tijd zulk mooi weer was? Wie zal het zeggen! Misschien is het een positief signaal van moeder aarde om na de crisis meer klimaatpositieve beslissingen te maken.

  1. Verhoogde creativiteit

We zijn beperkter in onze mogelijkheden, wat ervoor zorgt dat je andere manieren moet zoeken voor dingen die eerst vanzelfsprekend waren. Ook bij Goedemensen volgt het ene goede initiatief na het andere. Zo hebben onze eigen inkoop- en contractmanagementprofessionals het ‘in control met Goedemensen’ programma opgezet! Hierbij hebben ze onder andere een kwaliteitscatalogus opgesteld voor Aedes en een kostenbesparing van 9.2% gerealiseerd voor de Amsterdam Rai door een contractmanagement beleid op te stellen. En omdat we onze collega’s stiekem allemaal ontzettend missen, hebben we laatst ook een digitale pubquiz gehad via Microsoft Teams!

  1. Efficiëntere communicatie

Ken je die dagen dat je de hele dag aan het vergaderen en discussiëren bent over de kleinste dingen? Die tijden zijn voorbij sinds we thuiswerken! Zomaar even bij een collega langslopen gaat niet meer, dus er wordt alleen overlegd wanneer dat echt nodig is. Via Microsoft Teams, Zoom of Google Hangout wordt er efficiënt overlegd en wordt er alleen een overleg ingepland wanneer dit een concreet doel behelst. De afleiding die een kantoortuin met zich mee kan brengen is verleden tijd. Zo heeft inkoper Rob Holtman zelfs iemand ingewerkt via Microsoft teams!

  1. Efficiëntere indeling van het werk

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen dagschema, waardoor je zelf kan bepalen wanneer je wat doet. Doordat de communicatie efficiënter is, verlopen algehele werkprocessen efficiënter. Zo heeft Imme, werkzaam als finance trainee bij de gemeente Lelystad, ingezien welke processen er essentieel zijn en welke processen eigenlijk minder relevant waren, waardoor sommige processen geschrapt konden worden. Inefficiënte patronen heeft natuurlijk niemand iets aan!

  1. Meer tijd voor jezelf

Dit heeft er bij onze eigen professionals voor gezorgd dat zij nieuwe hobby’s hebben ontdekt of oude hobby’s weer hebben opgepakt. Rianne, inkoper bij Schiphol, had altijd haar agenda volgepland terwijl deze nu zo goed als leeg is! Doordat ze echt even heeft uitgerust van haar hectische leven, is ze gaan beseffen wat eigenlijk echt belangrijk is in het leven! Zo hebben professionals Rianne en Anouk beide een oude hobby weer opgepakt en zie je Goedemensen niet alleen in hun witte Goedemensen auto’s meer voorbij rijden, maar tegenwoordig ook regelmatig op skeelers!

  1. Meer flexibiliteit

Doordat we nou eenmaal in een onzekere periode zitten, zijn mensen flexibeler. We weten gewoon niet hoe de wereld er over een maand of een jaar uitziet en wat dan wel en niet mag. Anouk, inkoper bij de ANWB, heeft dan ook gemerkt dat afspraken met bijvoorbeeld leveranciers flexibeler zijn. Iedereen doet alles in hun macht om te helpen, maar de toekomst is niet te voorspellen en daarom kan je nu niet overal op vastgepind worden!

  1. Meer saamhorigheid

Je ziet dat iedereen zich inzet om zo goed mogelijk uit deze crisis te komen. Mats, die werkzaam is voor veiligheidsregio Noord-Holland Noord, heeft van dichtbij gezien hoe iedereen alles op alles zet om deze crisis aan te pakken. Iedereen probeert op zijn manier een steentje bij te dragen om deze crisis de baas te worden en dat zorgt voor een groter saamhorigheidsgevoel!

  1. Hogere werktevredenheid

Doordat we flexibeler ons eigen werk in kunnen delen, minder reistijd hebben en meer tijd hebben om tot rust te komen stijgt de werktevredenheid. Uit onderzoek van het AD kwam naar voren dat meer dan de helft van de onderzochte thuiswerkers ook ná corona nog regelmatig wil blijven thuiswerken vanwege de voordelen die het thuiswerken met zich meebrengen. Ook door de verminderde werkdruk zullen mensen meer tevreden zijn over hun werk.

Benieuwd naar de voordelen voor jouw organisatie op het gebied van inkoop? Hier vind je meer informatie over het ‘in control met Goedemensen’ programma, waar inkopers vrijblijvend een bepaald thema op het gebied van inkoop of contractmanagement voor jou onderzoeken. 

 

Lees meer verhalen