Het Nieuwe Ritme

← Alle verhalen

En dan zit je op zondagavond 15 maart op de bank en hoor je dat alles dicht gaat. Nu zijn we bijna drie maanden verder en voelt dit als het nieuwe ritme.

Wat gaat dit doen met mij, met het team en Goedemensen? Dat waren vragen die direct bij me opkwamen. Nu kan ik zeggen dat we hier als team en organisatie goed mee om zijn gegaan. Voor mij persoonlijk heeft dit bevestigd dat we goed bezig zijn! Elke ochtend en elke middag bellen we op vaste tijden met het team en bespreken we de dag. Wat is er gelukt, wat ging goed en wat kan beter? Wat horen we uit de markt?

Met elkaar dragen we bij aan de inkoop binnen de zorg

Ik zelf ben verantwoordelijk voor een stuk zorg binnen het inkoopteam van Goedemensen. In de eerste periode heb ik veel van de directe hectiek in de zorg meegemaakt. We hebben een aantal inkoopprofessionals beschikbaar gesteld waardoor zij een bijdrage aan de inkoop van mondkapjes en andere artikelen hebben geleverd. Zodra de lockdown is ingegaan hebben we onze relaties meteen laten weten dat wij voor ze klaarstaan. Toevallig hadden wij één van onze eigen inkoopprofessionals beschikbaar! Zo is Natalie Kiem direct aan de slag gegaan bij het AMC om de kwaliteit van de mondkapjes te borgen. Toen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen werd opgericht uit alle Nederlandse universitaire ziekenhuizen werd Natalie, samen met een Khatera, meteen ingeschakeld om de inkoopafdeling te ondersteunen. Zo is er een mooie samenwerking ontstaan tussen onze eigen Goedemensen en het LCH en hebben we ook vanuit finance ons steentje kunnen bijdragen om iedereen, en vooral onze professionals in de zorg, zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Daar ben ik trots op en het geeft voldoening dat wij ook op die manier iets kunnen doen! Ook blijven er binnen de zorg veel dagelijkse werkzaamheden liggen omdat veel aandacht en tijd naar het coronavirus gaat. Daar zal straks een inhaalslag gemaakt moeten worden. We hebben veel contact over hoe we dat met elkaar kunnen oplossen. Je merkt dat ook onze relaties zoekende zijn en behoefte hebben aan advisering over hoe inkoop en contractmanagement vorm te geven. Daarvoor stellen wij altijd onze eigen professionals beschikbaar om eens te sparren.

Wat kunnen wij betekenen?

Ook op inhoud gebruiken we daarvoor onze professionals en zij denken goed mee in de oplossing. Hoe is de supply chain nu geregeld en moeten we dat traject inkorten. Welke contracten hebben we nu en hoe kunnen we dat effectiever inzetten zodat we kostenbesparend gaan werken. Wat kunnen wij toevoegen en hoe werken we in het nieuwe ritme. Doordat onze professionals alles uit de kast halen om waarde toe te voegen geeft dat het hele team een boost.

Verwachtingsmanagement is nog belangrijker 

Het thuiswerken brengt een nieuw ritme met zich mee dat minder gejaagd en gehaast is. Je hoeft niet in de file te staan om “op tijd” op je werk te komen. En thuiswerken betekent voor mij als manager nog meer vertrouwen geven aan de collega’s dat ze zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Op deze manier samenwerken is anders en verwachtingsmanagement is daarom nog belangrijker. Samen een plan maken met heldere doelen en een duidelijke focus. En dat gaat met vallen en opstaan waarin het vooral belangrijk is om het optimisme erin te houden. Doordat het werk verandert, moet je ook stilstaan bij waar mensen hun energie van krijgen.

Wat doen we zonder klantbezoeken?

De klantbezoeken zijn er niet meer, dus zorg dat je op een andere manier je contact onderhoudt. Bellen via teams maakt gesprekken persoonlijker. Je merkt nu veel meer dan in het begin, dat klanten de tijd nemen om je te woord te staan. Ze vertellen over hun omgeving en thuissituatie, wat ervoor zorgt dat je heel andere gesprekken hebt dan voorheen, toen de gesprekken voornamelijk gericht waren op het reilen en zeilen van de organisatie. Dit is het moment om klantrelaties op een andere manier verder op te bouwen voor de toekomst.

Aangezien ook ons eigen netwerk vol zit met Goedemensen, hebben we veel contact met het netwerk van onze eigen professionals. Dit zorgt ook voor een betere band en heel ander contact in de dagelijkse gesprekken.

We hebben dit nieuwe werkritme als organisatie, als team en als persoon goed gedaan en daar krijg ik energie en vertrouwen van dat we klaar zijn voor de toekomst! Eens sparren met mij over het nieuwe ritme? Ik ben telefonisch te bereiken op 0612153539 of r.zwanenburg@goedemensen.nu.

 

Lees meer verhalen