Hoeveel complimenten heb jij al gegeven?

← Alle verhalen

Zal ik het nog maar een keer zeggen? We leven in een rare tijd of een bijzondere tijd of een bijzondere wereld hoor ik ook regelmatig mensen zeggen. Gebruik lekker wat bij je past. Zelf zie ik het als een verplichte les realiteitszin die ons keihard is opgelegd door een onzichtbaar monster. En is dat erg?

Ja,

als je een naaste onverwacht verloren hebt door dat monster, of als je bedrijf het niet redt omdat je net bijvoorbeeld extra investeringen hebt gedaan met alle goede bedoelingen en daarmee ook de werkgelegenheid in Nederland op een hoog peil probeerde te houden. Gelukkig geen van beide zijn mij recentelijk overkomen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je dan plotseling wèl even in het diepste dal zit. En dan klinkt het wellicht wat hard om te zeggen, maar vanuit dat dal is er gelukkig alleen nog maar een weg omhoog en zal het dus alleen maar beter worden hoelang die weg naar boven ook is.

Nee,

want zeg nou eerlijk het kon toch allemaal niet op? We zaten vaker in het vliegtuig dan dat we een stukje door ons eigen dorp, stad of land fietsten of wandelden. En hoe lekker was het dat we opeens meer tijd hadden om voor of na je normale werktijd lekker even buiten te sporten of te wandelen. En zo zijn er nog wel een paar toch? Veel meer tijd met het gezin doorgebracht, oprechte aandacht voor elkaar, je kluslijstje lekker weggewerkt , weer gezellig samen koken want hoe gezellig en gemakkelijk buiten de deur eten ook is, er gaat niets boven zelf kokkerellen met elkaar.

Support your locals? Zeker! Maar nu wel tot op zekere hoogte.

Waarom hebben we met elkaar in de file gestaan? We hebben laten zien dat we prima thuis kunnen opstarten en verder werken. We beginnen de dag met een call via Teams, Hangouts, Zoom of wat dan ook en gaan op enig moment weer op pad of blijven verder werken vanuit huis. Vergaderen ging voor het overgrote deel online ook goed.

Ik zeg het veel te weinig…

Maar toch missen we hierin iets. Hoe fijn is het om even één op één of met je team te sparren, live bij te praten en oprecht te horen hoe het met iemand gaat? Zelf mag ik ook een team aansturen en ik vind het geweldig om te zien hoe gedreven iedereen is om vooral in beweging te blijven. Het bedrijf met elkaar door deze woelige zee te loodsen en mooi om te zien dat iedereen daarin zijn/haar rol pakt. Die saamhorigheid voelt fantastisch! Heb ik dat ook tegen mijn mensen gezegd? Om eerlijk te zijn, ik vind veel te weinig. Iedereen binnen ons bedrijf verdient dat compliment. De laatste weken heb ik dat ook meer uitgesproken en wat er dan gebeurt is geweldig. Iedereen vindt het fijn om een compliment te krijgen en hoe heerlijk is het om dat te geven. Er ontstaat gelijk een soort energie die niet te omschrijven is maar één ding maakt die energie mij wel duidelijk: dat het de brandstof is om met elkaar in een positieve flow te komen en te blijven.

Wees lief voor elkaar en geef elkaar vaker een compliment. Ik weet zeker dat de wereld er dan een stuk mooier uit gaat zien. Doe je mee?

Lees meer verhalen