Goed Nieuws!

← Alle verhalen

De detailhandel is in mei gegroeid ten opzichte van mei 2019, de beurs staat opportunistisch hoog, er staat een stuwmeer aan spaargeld klaar, de inkopersindex staat in juni alweer op 45,2 punten, de 50 punten is in zicht. De exporterende ondernemers worden positiever. De beperkende maatregelen worden mondiaal minder, de test- en IC-capaciteit is vergroot. Iedereen staat te trappelen, maar wanneer gaat het dan los?

Die vraag houdt me steeds meer bezig. Want hoewel we met elkaar steeds positiever worden, blijven we toch nog wel erg voorzichtig. Dat geldt ook voor Goedemensen, investeringen hebben we opgeschoven en we kijken net als anderen de kat uit de boom. We hebben zelfs mensen niet aangenomen, die we dolgraag aan ons wilden binden.

Prisoner’s Dilemma

Het is als het ‘Prisoner’s Dilemma’. Samenwerken en allebei de ander niet verklikken geeft de beste uitkomst (lage straf), maar als jij je mond houdt en de ander niet, dan ben je pas echt “de sjaak”. Het gaat om vertrouwen en dat hebben ze niet, want hou jij je mond en de ander niet, ga jij lang de bak in en komt de ander vrij. Dus kiezen ze ervoor om elkaar te verlinken en worden ze allebei medium gestraft.

Gaan we allemaal weer investeren en handelen, dan is de opbrengst voor iedereen hoog. Ga ik wel investeren en de rest niet, dan krijg ik de economische deksel op mijn kop. Dus niet investeren en handelen is het meest waarschijnlijke scenario en dan wordt het nog een hele lange zomer.

We moeten elkaar weer vertrouwen geven

Naar mijn idee hebben we, naast het vaccin natuurlijk, meer positieve berichten nodig om meer te durven. De media toont voornamelijk zwarte scenario’s. Ja ik weet dat slecht nieuws, rampen en ellende beter worden gelezen dan positief nieuws en de media moet ook verkopen. Maar moeten wij dan niet zelf op de (sociale) mediakanalen positieve berichten gaan delen, elkaar weer vertrouwen geven en investeringen en uitgaven gaan doen?

Tijd voor een andere koers 

Laat ik dan zelf meteen beginnen. De vakantie komt eraan, even ademhalen en dan met elkaar de schouders eronder! Bij Goedemensen zetten we onze roze bril op, denken in mogelijkheden en gaan we weer investeren. We willen graag een nieuw backoffice én salesprogramma en gaan ons nieuwe opleidingsprogramma in het najaar starten.

Je zult zien dat werkt enthousiasmerend, opbouwen en iets creëren is wat mensen bijzonder maakt. Laten we maar eens wat veerkracht zien en die crisis achter ons laten!

Lees meer verhalen