Supply Chain

De optimale supply chain, waar begin je?

← Alle verhalen

De supply chain van een bedrijf is één van de belangrijkste pijlers van de mate van succes van een onderneming. Als een bedrijf winstgevend is en er zijn geen leveringsproblemen dan zie je vaak weinig aandacht voor het optimaliseren van de supply chain. Op zich begrijpelijk, er is namelijk geen noodzaak om te optimaliseren, er wordt voldoende geld verdient en klanten zijn blij dus waarom zouden we daar tijd en energie in steken??

In de huidige tijd wordt voor veel bedrijven pijnlijk duidelijk wat het belang is van een goed georganiseerde supply chain. Het kaf wordt nu gescheiden van het koren, de bedrijven die hun supply chain optimaal hebben ingericht kunnen ook nu nog steeds leveren en geld verdienen. Heeft een bedrijf nu niet zijn supply chain op orde dan ontstaan er leveringsproblemen, kwaliteit komt in het geding, marges komen onder druk te staan, de bedrijfscontinuïteit komt in gevaar en klanten zijn niet meer blij.

De oplossing? Doe een risico-inventarisatie en waar nodig regel je een 2de lijns supply in.

Mijn ervaring is dat bedrijven die focus hebben op zulke laag mogelijke kosten, vaak single sourcen in het (goedkopere) buitenland. Puur op prijs inkopen betekent (vaak) geen second source. Bedrijven waar wel meer aandacht is voor ontwikkeling hebben vaak al een schil van lokale bedrijven om mee te ontwikkelen. Maar dan vergeten ze de juiste afspraken te maken om te kunnen schakelen in het geval van calamiteiten en/of toenemende vraag. Kortom, genoeg bedrijven die hier nog stappen in moeten zetten.

Hoe pak je dit aan?

Stap 1 Spendanalyse
Stap 2 Risico-inventarisatie
Stap 3 Alternatieve suppliers voorselecteren en nader onderzoeken, samples laten maken, kwaliteit beoordelen, leverbetrouwbaarheid waarderen en flexibiliteit beoordelen.
Stap 4 2de lijns supplier selecteren en contracteren. Duidelijke afspraken maken hoe er gehandeld wordt in geval van calamiteiten en/of in toename van de vraag.

 

Het stapsgewijs aanpakken geeft structuur en duidelijkheid en dit komt het draagvlak ten goede.

Het resultaat

Een investering doen in iets wat je potentieel nodig gaat hebben, is lastig voor bedrijven. En begrijpelijk. Het resultaat moet dan ook duidelijk zijn en dat is het ook:

 • Stabiele bedrijfscontinuïteit
 • Minder en aanvaardbare risico’s in je supply chain
 • Niet meer één op één afhankelijk van de leverproblemen van je leveranciers
 • Er is altijd een alternatief
 • Leverbetrouwbaarheid van 99,9%
 • Zeer goede concurrentiepositie

Er zijn ook zeker zaken waar je rekening mee moet houden als je een 2de lijns supplies gaat inrichten.

 • De traceerbaarheid wordt lastiger
 • Je krijgt meer crediteuren
 • Instabiele kostprijs
 • Gedoe bij enginering. Denk hierbij aan dat leveranciers van hetzelfde onderdeel andere machineparken hebben staan en hierdoor kunnen de toleranties anders komen te liggen.
 • Gewenning bij service en onderhoud bij variant A en verschillen daarin bij ontvangen van variant B

Allemaal uitdagingen die er zeker zijn, maar eenvoudig zijn op te lossen door je stakeholders in dit betrokken te houden bij de stappen die je doorloopt. Mensen vinden het fijn om van invloed te zijn op uiteindelijke keuzes. Betrek de juist mensen, op het juiste moment!

Waarom juist nu?

De behoefte is nog nooit zo groot geweest om supply chain te herzien. ‘Nee’ verkopen is geen optie, de goedkoopste willen zijn niet meer de grootste prioriteit. En de kans op onvoorziene omstandigheden wordt alleen maar groter. Denk aan klimaatveranderingen en de maatschappelijke onrust in de wereld. Als bedrijf heb je nu direct ondervonden wat voor impact een onvoorziene omstandigheid op je supply chain heeft. En krijg je de kans deze voor een volgende keer te zien. Vraag is niet of, maar wanneer…

Het zal ook makkelijker zijn om bepalende stakeholders mee te krijgen. Nederlandse leveranciers zijn erg positief over deze oplossing en zijn erop gebrand aan te tonen dat ze de beste partij zijn, ook voor de massa. Directeuren waren tot begin dit jaar sceptisch omdat de marges onder druk komen te staan. Totdat ze ‘nee’ moeten verkopen, er géén omzet gedraaid wordt en de klant dwingt om naar andere alternatieven te kijken met het risico dat hij niet terugkomt. En dat besef is de afgelopen maanden wel ingedaald en biedt de kans om er nú wat aan te doen!

Zelf aan de slag?

Je bent aan het denken gezet en wil ook verbeteringen aanbrengen aan jouw supply chain. Ik help je daar graag bij! Goedemensen kan een volledige supply chain herstructurering, of delen daarvan, faciliteren en uitvoeren. Er zijn verschillende manieren en ik bespreek graag welke manier het beste bij jouw organisatie past.

Bas

Lees meer verhalen