← Alle verhalen

Vind jij het, net als wij, ook een uitdaging om online te solliciteren? 

Als je dit herkent, lees dan vooral verder! In deze blog nemen wij je mee in de tips & tricks voor het online solliciteren. Wij zijn Natalie Kiem en Cecilia Sanders, allebei inkoopprofessional bij Goedemensen. Ondanks dat wij zijn opgegroeid met de opkomst van de online wereld, is online solliciteren nieuw voor ons. We leven nu in het corona-tijdperk. Het gebruikelijke sollicitatiegesprek vindt niet face-to-face plaats, maar via een online videogesprek.

Voorbereiding

Naast de inhoudelijke voorbereiding is het belangrijk om alle technische zaken te controleren. Oefenen is de beste manier om dit te doen. Stuur je vriend, collega of huisgenoot een vergaderverzoek en check of alles in orde is. Ben je ingelogd via het juiste account? Werken je camera en microfoon? Heb je een goede internetverbinding? Doe dit op tijd. Als er problemen zijn, heb je nog genoeg tijd om het te fixen. En oja, check ook even je profielfoto op verschillende social media. Een vakantiekiekje van ‘Cherso’ is een beetje gênant.

Zorg ervoor dat je niet afgeleid of gestoord kan worden. Sluit alle onbelangrijke programma’s, ramen en deuren af. Je wilt tenslotte niet dat je gesprekspartners de blaffende hond van de buren horen. Wat je ook niet wilt, is typende geluiden aanhoren. Maak daarom aantekeningen op een ouderwetse blocnote of een moderne tablet.

Verplaats je in je gesprekspartner(s). Verdiep je in de organisatie. Met welke mensen heb je te maken? Bepaal aan de hand hiervan je kleding en achtergrond. Dit werkt in je voordeel. Kies allereerst voor een rustige en professionele uitstraling. Een keukentafel is leuk. Maar niet als iemand de afwas achter je staat te doen.

Deze tip is misschien vanzelfsprekend, toch hoort deze in het rijtje van tips thuis. Vermijd licht vanachter. Zorg voor daglicht van voren. En als we het nu toch hebben over het installeren van je pc of laptop… Zorg dat je camera boven ooghoogte is. Vooral bij laptops is dit belangrijk. Zet er een paar dikke boeken onder en je zult zien dat je centraler in het beeld bent. Tevens voorkomt het hoger plaatsen van je camera een eventuele onderkin:).

Zorg daarnaast voor een goede afstand tussen de camera en jezelf. De afstand is vooral belangrijk, omdat je dan optimaal gebruik kunt maken van non-verbale communicatie. Denk hierbij aan gebruik van je armen en handen om je verhaal te onderbouwen. Andere non-verbale communicatie die goed zichtbaar is via een videosollicitatie is ‘’ja-knikken’’. Hiermee laat je zien dat je instemmend bent en dit geeft een vertrouwd gevoel aan je gesprekspartner.

Alleen met alleen non-verbale communicatie kom je er natuurlijk niet. Je hebt ook verbale communicatie nodig. Denk na over het gebruik van je stem. Oefenen van je intonatie en expressie heeft ons heel erg geholpen en dat raden wij ook heel erg aan!

Wat ook kan helpen, is het doen van ontspanningsoefeningen. Een sollicitatie is over het algemeen niet iets wat je dagelijks doet. Het kan wat spannend aan voelen. Doe daarom voordat de onlinemeeting begint een aantal ontspanningsoefeningen. Een paar goede rek- en strekoefeningen zorgen al snel voor een betere houding. Maar vergeet vooral je gezicht niet. Een gefronst voorhoofd is niet heel gezellig om naar te kijken. Op internet zijn genoeg oefeningen te vinden.

Aan de slag

Het kan voorkomen dat nog niet iedereen aanwezig is en dat er nog niet gestart kan worden met het sollicitatiegesprek. Zie deze tijd als een extra kans om jezelf te laten zien. Stel vragen zoals: ‘’Drukke werkweek?’’ of ‘’Hoe bevalt het thuiswerken?’’.

Vraag aan het begin van het gesprek of je duidelijk verstaanbaar bent. Durf ook aan te geven als een gesprekspartner dat niet is. Niets is vervelender dan een gesprek met een terugkerende: ‘’Wat zeg je?’’.

Spreek af met je gesprekspartners hoe het gesprek vorm te geven. Moeten gesprekspartners zichzelf muten als zij niet aan het woord zijn? Hoe moet ik aangeven dat ik iets wil zeggen? Belangrijk is dat er niet door elkaar heen gepraat wordt, laat elkaar uitpraten en steek je hand op (kan ook in teams), zodat anderen zien dat je iets wilt zeggen.

Als iedereen aanwezig is en jezelf mag voorstellen begin dan door aan te geven dat online solliciteren nieuw voor je is. Wees eerlijk en geef er een positieve draai aan. Zoals: ‘’Maar voor alles is een eerste keer’’ of ‘’Ik vind het eigenlijk wel leuk, een keer wat anders’’. Kijk tijdens je pitch zoveel mogelijk recht in de camera.

Tot slot

Het lijkt vanzelfsprekend, maar check of je de applicatie daadwerkelijk goed hebt afgesloten. Want je wilt natuurlijk niet dat wellicht je toekomstige collega’s, kunnen meegenieten van je privéleven.

Last but not least, wees vooral jezelf. Zie het als een nieuwe ervaring. Mochten jullie nog vragen hebben of andere tips en tricks; laat het ons dan weten. Dan kunnen we hier samen (online) over sparren!

n.kiem@goedemensen.com
c.sanders@goedemensen.com

Voor algemene sollicitatietips, check de volgende link:

https://goedemensen.nu/2018/07/10/solliciteren-kun-je-leren/

 

 

Lees meer verhalen